Generalnie (nienawidzę, jak ktoś używa tego słowa
) wolę nowe numery PSB, ze "starych" (przed Very) mam tu tylko dwa. Przeważnie na każdej płycie mam jakiegoś ulubieńca, ale zdarza się też b-side, a z niektórych płyt żaden kawałek nie wyróżnia się na tyle, bym go tu wpisała. Nie będzie tu bynajmniej żelaznego zestawu typu "single z lat 80 + jeden utwór nowszy". Czasem oglądam cudze rankingi, i własnie większość tak się prezentuje - czyli wg ogromnej ilości osób PSB skończyli się z rokiem 1990? Ja się z tym absolutnie nie zgadzam, i dlatego moja lista wygląda ..no, inaczej.
Nie ośmieliłabym się nie umieścić na liście
It's A Sin. Do tej pory, mimo iż słuchałam go setki razy, ten numer utrzymuje swój niesamowity klimat.. ponadczasowa klasyka.
Jealousy.. lubię takie dramatyczne nastroje.. w takim wypadku utwór zwykle balansuje na linie między rzeczywistym dramatyzmem a kiczem. Łatwo się obślignąć w objęcia kiczu. Jealousy trzyma się ładnie tej właściwej strony. Piękna. Nie przepadam za spokojnymi piosenkami, ale ta trzyma klasę.
Go West.. no cóż.. To głównie czysty sentyment - w zasadzie gdyby nie GW, tobym tu teraz nie pisała z Wami. Dlatego też nie może tego songu zabraknąć w zestawieniu.
Se A Vida E to coś ślicznego. Wprost trudno uwierzyć, że tak żywiołowy, latynoski kawałek napisało dwóch poważnych
Anglików..
Nie znam drugiej piosenki, która promieniowałaby podobnym optymizmem (i zarażała nim słuchacza). Dowód na to, że N&C nie tylko smęcić umieją po mistrzowsku, ale i gdy im fantazja pozwoli, potrafią zakasować amerykańskie "wszystko będzie dobrze".
Piosenka pochodzi z czasów, gdy zdawałam maturę. Przed wyjściem na egzamin przez te kilka dni zawsze słuchałam SAVE (! teraz dotarło do mnie, jaki fajny skrót
) i najwyraźniej przyniosła mi szczęście, bo zdałam, całkiem nieźle.
A w każdym razie zadziałała odstresowująco. Gdyby nawet N&C nie napisali nic poza SAVE, i tak byłabym im wdzięczna za podarowanie takiego cuda, jak ta piosnka.
YOTMYLMWYD oraz
IDKWYWBICGIAM podobają mi się z powodu kontrastu między bezpretensjonalnym, uroczym, kojącym brzmieniem, a dość gorzkimi tekstami z pewną dawką zniechęcenia. Czyli typowe zagrywki PSB.
Numb przepięknie, cudownie smęci. Kocham ten utwór za tekst (choć to nie PSB napisali) i niepowtarzalny nastrój, gdy podczas słuchania, zgodnie ze słowami piosenki ma się ochotę zaszyć gdzieś w kącie, ukryć przed wszystkimi i żeby mieć wreszcie święty spokój. Każdy ma czasami dość wszystkiego i Numb jest tego idealną kwintesencją. Tak się jeszcze raz przyjrzałam tekstowi.. i jakby naciągnąć interpretację (w końcu wolno, nie?
), to brzmi mi to bardzo buddyjsko.. ta chęć uniknięcia cierpienia, odcięcia zmysłów, ucieczki od świata, zanurzenia się w swoistym niebycie, nirwanie. Czytałam kiedyś sporo o buddyzmie i tak własnie mi się to kojarzy, choć oczywiście wiem, że Numb nie ma z tym nic wspólnego i że poza tym to bardzo powierzchownie przejechałam po buddyzmie (ale chyba nikogo nie uraziłam?).
Integral muzycznie jest OK, ale głównie przypadł mi do gustu tekst piosenki, wpasowujący się ładnie w obecną epokę(w latach 80 nie dałby rady zaistnieć) wraz z trapiacymi ją różnymi niepokojącymi ideami. To jeden z moich ulubionych tekstów PSB.
Hit And Miss tylko i wyłącznie ze względu na brzmienie. Kiedy pierwszy raz usłyszałam, nie mogłam uwierzyć, że ten uroczy utworek napisali N&C. Od razu stał się jednym z moich faworytów.
Love Etc. Nie wiem doprawdy, czy LE utrzyma tę, świeżą dośc pozycję. Na razie siedzi dzielnie, i się podoba. Jak urok opadnie, na 10 pozycję czyhają jeszcze drapieżniki:
Delusions Of Grandeur (tekst!),
Fugitive (tekst),
The Theatre (brzmienie, ale i tekst), a od boku podgryza je
The Sound Of The Atom Splitting (dziwaczność na max, i właśnie to jest takie fajne
), przepycha się bezczelnie
Shameless ze swoją energią i zabawnym, rochę ironicznym tekstem (najbardziej mi żal, że to nie był singiel), a w kąciku siedzi sobie cierpliwie
Your Funny Uncle.. sami wiecie, wybór jest trudny, ale różnorodność nade wszystko!
.
01.
It's A Sin02.
Jealousy03.
Go West04.
Se A Vida É (That's the Way Life Is)05.
You Only Tell Me You Love Me When You're Drunk06.
I Don't Know What You Want But I Can't Give It Any More07.
Numb08.
Integral09.
Hit And Miss10.
Love Etc.W zasadzie kolejność przypadkowa, nie umiem wyróżnić którejś piosenki bardziej.. no może SAVE, Numb i It's A Sin powinny być w pierwszej trójce. Reszta dowolnie.