TOP TEN PSB EVER - piosenki.

Wszystko co dotyczy Pet Shop Boys

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Re: TOP TEN PSB EVER - piosenki.

Postprzez ralph » 30-03-2009, 20:22

OK, teraz ja! Z albumami sie na razie wstrzymam, ale kawalki juz mam! ;)

1. Domino dancing
2. Being boring
3. This must be the place I waited years to live
4. Where the streets have no name (zwlaszcza z Further Listening, w tej piosence jest po prostu żywy Nowy Jork nocą!! - jak pisał eliks - ekstaza!!)
5. All over the world
6. Discoteca
7. Delusions of grandeur
8. Rent
9. Shopping
10.Pandemonium

Miejsca 9. i 10. moga sie zmieniac ;)
edit: All over the world wskoczylo do mojej TOP 5, a Pandemonium do TOP 10! ;)
Ostatnio edytowano 06-04-2009, 10:05 przez ralph, łącznie edytowano 1 raz
ralph
Home And Dry

Sex: Petshopboy

Postprzez miharu » 13-05-2009, 23:12

Generalnie (nienawidzę, jak ktoś używa tego słowa :twisted: ) wolę nowe numery PSB, ze "starych" (przed Very) mam tu tylko dwa. Przeważnie na każdej płycie mam jakiegoś ulubieńca, ale zdarza się też b-side, a z niektórych płyt żaden kawałek nie wyróżnia się na tyle, bym go tu wpisała. Nie będzie tu bynajmniej żelaznego zestawu typu "single z lat 80 + jeden utwór nowszy". Czasem oglądam cudze rankingi, i własnie większość tak się prezentuje - czyli wg ogromnej ilości osób PSB skończyli się z rokiem 1990? Ja się z tym absolutnie nie zgadzam, i dlatego moja lista wygląda ..no, inaczej. :mrgreen:
Nie ośmieliłabym się nie umieścić na liście It's A Sin. Do tej pory, mimo iż słuchałam go setki razy, ten numer utrzymuje swój niesamowity klimat.. ponadczasowa klasyka.
Jealousy.. lubię takie dramatyczne nastroje.. w takim wypadku utwór zwykle balansuje na linie między rzeczywistym dramatyzmem a kiczem. Łatwo się obślignąć w objęcia kiczu. Jealousy trzyma się ładnie tej właściwej strony. Piękna. Nie przepadam za spokojnymi piosenkami, ale ta trzyma klasę.
Go West.. no cóż.. To głównie czysty sentyment - w zasadzie gdyby nie GW, tobym tu teraz nie pisała z Wami. Dlatego też nie może tego songu zabraknąć w zestawieniu.
Se A Vida E to coś ślicznego. Wprost trudno uwierzyć, że tak żywiołowy, latynoski kawałek napisało dwóch poważnych :ugeek: Anglików.. :lol: Nie znam drugiej piosenki, która promieniowałaby podobnym optymizmem (i zarażała nim słuchacza). Dowód na to, że N&C nie tylko smęcić umieją po mistrzowsku, ale i gdy im fantazja pozwoli, potrafią zakasować amerykańskie "wszystko będzie dobrze". :mrgreen: Piosenka pochodzi z czasów, gdy zdawałam maturę. Przed wyjściem na egzamin przez te kilka dni zawsze słuchałam SAVE (! teraz dotarło do mnie, jaki fajny skrót :D ) i najwyraźniej przyniosła mi szczęście, bo zdałam, całkiem nieźle. :lol: A w każdym razie zadziałała odstresowująco. Gdyby nawet N&C nie napisali nic poza SAVE, i tak byłabym im wdzięczna za podarowanie takiego cuda, jak ta piosnka. :)
YOTMYLMWYD oraz IDKWYWBICGIAM podobają mi się z powodu kontrastu między bezpretensjonalnym, uroczym, kojącym brzmieniem, a dość gorzkimi tekstami z pewną dawką zniechęcenia. Czyli typowe zagrywki PSB. ;)
Numb przepięknie, cudownie smęci. Kocham ten utwór za tekst (choć to nie PSB napisali) i niepowtarzalny nastrój, gdy podczas słuchania, zgodnie ze słowami piosenki ma się ochotę zaszyć gdzieś w kącie, ukryć przed wszystkimi i żeby mieć wreszcie święty spokój. Każdy ma czasami dość wszystkiego i Numb jest tego idealną kwintesencją. Tak się jeszcze raz przyjrzałam tekstowi.. i jakby naciągnąć interpretację (w końcu wolno, nie? :lol: ), to brzmi mi to bardzo buddyjsko.. ta chęć uniknięcia cierpienia, odcięcia zmysłów, ucieczki od świata, zanurzenia się w swoistym niebycie, nirwanie. Czytałam kiedyś sporo o buddyzmie i tak własnie mi się to kojarzy, choć oczywiście wiem, że Numb nie ma z tym nic wspólnego i że poza tym to bardzo powierzchownie przejechałam po buddyzmie (ale chyba nikogo nie uraziłam?).
Integral muzycznie jest OK, ale głównie przypadł mi do gustu tekst piosenki, wpasowujący się ładnie w obecną epokę(w latach 80 nie dałby rady zaistnieć) wraz z trapiacymi ją różnymi niepokojącymi ideami. To jeden z moich ulubionych tekstów PSB.
Hit And Miss tylko i wyłącznie ze względu na brzmienie. Kiedy pierwszy raz usłyszałam, nie mogłam uwierzyć, że ten uroczy utworek napisali N&C. Od razu stał się jednym z moich faworytów.
Love Etc. Nie wiem doprawdy, czy LE utrzyma tę, świeżą dośc pozycję. Na razie siedzi dzielnie, i się podoba. Jak urok opadnie, na 10 pozycję czyhają jeszcze drapieżniki: Delusions Of Grandeur (tekst!), Fugitive (tekst), The Theatre (brzmienie, ale i tekst), a od boku podgryza je The Sound Of The Atom Splitting (dziwaczność na max, i właśnie to jest takie fajne :lol: ), przepycha się bezczelnie Shameless ze swoją energią i zabawnym, rochę ironicznym tekstem (najbardziej mi żal, że to nie był singiel), a w kąciku siedzi sobie cierpliwie Your Funny Uncle.. sami wiecie, wybór jest trudny, ale różnorodność nade wszystko! :lol: .

01. It's A Sin
02. Jealousy
03. Go West
04. Se A Vida É (That's the Way Life Is)
05. You Only Tell Me You Love Me When You're Drunk
06. I Don't Know What You Want But I Can't Give It Any More
07. Numb
08. Integral
09. Hit And Miss
10. Love Etc.

W zasadzie kolejność przypadkowa, nie umiem wyróżnić którejś piosenki bardziej.. no może SAVE, Numb i It's A Sin powinny być w pierwszej trójce. Reszta dowolnie.
miharu
Domino Dancing

Sex: Petshopgirl

Postprzez Aibofobia » 14-05-2009, 9:40

Moja 10 cały czas się zmienia, ale na dzień dzisiejszy wygląda to tak( po pierwszej 3 kolejność raczej losowa):
1. It's a Sin
2. Can You Forgive Her
3. The Theatre ( odkryłam tą piosenkę wczoraj :D )
4. Integral
5. Rent
6. What Have I Done to Deserve This?
7. Paninaro
8. Go West
9. Opportunities (Let's make lots of money)
10. Casanova In Hell
Bo to wszystko jest takie...komiczne.
Aibofobia
Suburbia

Sex: Petshopgirl

Postprzez ralph » 11-10-2009, 16:58

Uaktualnienie z jedną zmianą:

1. Domino dancing
2. All over the world - awans na #2. To jest po prostu niesamowity utwór!
3. Being boring
4. This must be the place I waited years to live
5.Where the streets have no name (zwlaszcza z Further Listening, w tej piosence jest po prostu żywy Nowy Jork nocą!! - jak pisał eliks - ekstaza!!)
6. Discoteca
7. Delusions of grandeur
8. Rent
9. Shopping
10.Pandemonium
ralph
Home And Dry

Postprzez da house n-gineer » 12-10-2009, 11:48

1. Trudno wybrać TOP 10....
2. Podobnie jak dafio-cat THE WAY IT USED TO BE to jeden z utworów wszechczasów.o ile nie TOP 3 !
3. Podobnie jak Miharu NIENAWIDZĘ słowa GENERALNIE i tepię je naokoło. zwłaszcza u ludzi zaczynających nim każde zdanie.
da house n-gineer
Left To My Own Devices

Postprzez eliks » 21-09-2010, 22:23

Nie miałem pojęcia gdzie to wrzucić, więc niech będzie tu.

Zagadnął mnie dziś mój kolega - wielki koneser metalu :) i innej ambytnej muzyki - dziwując się niezmiernie, cytuję: "to jest dla mnie wielka tajemnica o tobie. Tyle ciekawej i ambitnej muzy słucha, a w środku to PSB! (...) poleć mi proszę 3 najlepsze ich utwory. Muszę zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi."

Nie chciałem polecać mu przebojów, które uważa za siarę lub w najlepszym razie 'lepsze Modern Talking', ani jakichś strasznych cudów ze stron B czy miksów. Poleciłem tak:

- This Must Be
- Drunk
- It Couldn't Happen Here (w ostatniej chwili zmienione z CYFH?)

Co myslicie o tym zestawie? Co innego polecilibyście laikowi/sceptykowi?
"The land of dreams is better far
Above the light of the morning star"
eliks
Single / Discoteca

Postprzez balshoy » 22-09-2010, 0:12

każdy wybór będzie dobry :D
ale czy akurat podpasuje pod danego "klienta"?
Holender, chyba lubię cuda ze stron B :D bo dziś rozkoszowałęm się
SEXY NORTHERNER, oryginalnym, tak fajnie "brudnym" nie tym skopanym z DISCO3 :o

właśnie odpaliłem składankę własnej produkcji, którą zrobiłem kiedyś dla kogoś zupełnie "zielonego" w temacie PSB...hmm...skoro płytka jest nadal u mnie, to chyba nie zrobiła na tej osobie odpowiedniego wrażenia...ale ja to jeszcze sprawdzę na innej osobie ;)

tak, Can You Forgive Her? to dla mnie ciągle mój nr 1 :)
ale...dla docenienia tej piosenki, dany "delikwent" powinien poznać i swing version, jak i szybką techniczną wersję graną podczas Nightlife tour ( pewnie trochę przesadzam, ala ta piosenka ma dla mnie wszystko!)

W tej TRÓJCE umiesćiłbym na pewno
JEALOUSY - najlepiej wydłużoną wersję, ze wstępem z "Otella"
tu już jest nostalgia...dla mnie siła tej muzy, muzy PSB, właśnie tkwi w tym aspekcie...
więc drugi mógłby być
KING'S CROSS...albo ( tu zamiennik :) ) DO I HAVE TO?
ale żeby zmienić trochę klimat trzeba dać coś z kopem...coś w prawdziwym stylu PSB, więc stawiam na
DELUSIONS OF GRANDEUR
a gdyby nie być tak ortodoksyjnym to mogłoby być coś, co uwelbiam
I DON'T KNOW WHAT YOU WANT, BUT I CAN'T GIVE IT ANY MORE w jakimś remixie Rauhofera

dla pokazania różnorodności PSB korci mnie żeby wyróżnić
THE SOUND OF THE ATOM SPLITTING, czy np. AFTER ALL

to już za dużo "tych trzech" piosenek podałem 8-) :lol:
nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe

Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość.
(Woody Allen)

kobiety nie zmienisz. możesz zmienić kobietę. ale to nic nie zmieni.
balshoy
Absolutely Fabulous

Postprzez ralph » 22-09-2010, 0:33

Bardzo ciekawa sprawa Eliks! Sam mialem kiedys o tym wspomniec na forum. Tez kiedys wprowadzalem kogos, kto zyje w swiecie The Beatles, U2, Pink Floyd, Led Zeppelin i Depeche Mode w Pet Shop Boys i teraz jest to ktos kto naprawde ceni PSB i widzial nawet ich koncert (z poprzedniej trasy) w pierwszym rzedzie, bedac pod sporym wrazeniem! A na poczatku byla reakcja w stylu: "PSB? Ouu... :| " Sam obiecalem kiedys mojemu kumplowi ktory jest DJem ze przygotuje mu mixtape PSB, czyli cala skladanke(musze to wreszcie zrobic!).
Jesli mialbym wybrac 3 kawalki:
- This must be.. - bardzo trafny wybor! ;)
- coś z Release - zeby pokazać ze takie zeczy tez potrafia tworzyc, ew. jakas ballada, moze Jealousy,
- Love etc. - cos nowego, na czasie, mocne, z jednym z najlepszych tekstów jakie maja w calej dyskografii.

Mozliwosci jest masa! CYFH tez jest dobrym wyborem! ;)
ralph
Home And Dry

Postprzez Jacek73 » 22-09-2010, 1:29

eliks napisał(a):Zagadnął mnie dziś mój kolega - wielki koneser metalu :) i innej ambytnej muzyki - dziwując się niezmiernie, cytuję: "to jest dla mnie wielka tajemnica o tobie. Tyle ciekawej i ambitnej muzy słucha, a w środku to PSB! (...) poleć mi proszę 3 najlepsze ich utwory. Muszę zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi."

:lol: :lol: :lol: miałem podobną sytuację, również mój kolega znawca metalu (którego także słucham) powiedział: " Nic tu nie kapuję, Iron Maiden, Helloween, Greaveworm, The Cure, Depeche Mode, Marillion, Marc Almond i ... Pet Shop Boys (to Pet Shop Boys wymienił lekką ironią) ;) Daj no mi ten Pet Shop Boys muszę to posłuchać i przemyśleć. Albo coś w tym jest, albo Ty słuchasz obojętnie co, aby tylko leciało..." :D :D :D

...innym razem moja koleżanka przy jakieś rozmowie o muzyce skwitowała:
-Nienawidzę Pet Shop Boys
-Dlaczego?-spytałem
-Bo co utwór to przebój, hit
Uśmiechnąłem się. Co jak co, ale jednak to był komplement dla PSB! :mrgreen:

A oto moja 10 utworów:
01. It's a sin
02. Domino Dancing
03. This must be the place I waited years to leave
04. Can you forgive her
05. Discoteca
06. So hard