Format..

Wszystko co dotyczy Pet Shop Boys

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Re: Format..

Postprzez eliks » 07-02-2012, 0:30

Ja obstawiam Mastodon, Opeth i Dream Theater. No i nade wszystko Metallica.
"The land of dreams is better far
Above the light of the morning star"
eliks
Single / Discoteca

Sex: Petshopboy

Postprzez tomo » 07-02-2012, 1:36

Stary, dobry Stelmi... Żałuję, że nie słuchałem jego ostatnich audycji, cieszę się, że zamieściliście te informacje na forum. Mam wrażenie, że dzięki Stelmachowi słuch o PSB w polskich mediach (przynajmniej w tych uznawanych za bardziej ambitne) jeszcze nie zaginął. Jakie to szczęście, że jest w mojej ulubionej stacji radiowej człowiek, który dostrzega w PSB artystów, a nie, jak większość gawiedzi, sezonowe gwiazdki disco, których czas dawno przeminął.
Dziwi mnie postawa trójkowych słuchaczy, którzy ponoć uważają się za ludzi otwartych na różne nurty, za elitę wyrobioną muzycznie, chłonącą z równą przyjemnością dźwięki gitary jak i syntezatora, ale po komentarzach, które przytoczyła Magda, mam wrażenie, że to tak naprawdę ludzie bardzo ograniczeni w swoim sposobie pojmowanie muzyki, że dopóki w utworze dominują dźwięki szarpanej struny, wszystko jest ok, ale jeśli pojawi się coś spoza tego gatunku, należy to na wejściu zbezcześcić, zglanować, nie dając szansy na zaistnienie, nie próbując nawet tego wysłuchać do końca. Brak szacunku, ot co.
Słucham różnej muzyki, i tej szarpanej i tej ugładzonej, i tak jak w każdym gatunku są rzeczy wielkie (podejrzewam, że nawet w obśmiewanym disco polo można by znaleźć jakąś perełkę), tak w każdym gatunku są rzeczy słabe, forma nie ma tu żadnego znaczenia. A "After the event" to rzecz wielka i należy jej się czas na radiowej antenie. To obok "Gin and Jag" mój faworyt jeżeli chodzi o b-side'y z Yes i zdecydowanie jeden z lepszych utworów na Formacie, cieszę się że redaktor Stelmach zagrał go w Trójce. Myślę, że należą mu się od nas, fanów, wyrazy szacunku za to, że mimo tych złośliwych komentarzy idzie pod prąd i prezentuje w swoich audycjach utwory PSB, no i że informuje o każdej ich nowo wydanej płycie.
Proponuję zrzutę na flaszkę dla pana Piotra.
Bury the past, empty the shelf
Decide it's time to reinvent yourself
tomo
Where The Streets Have No Name

Postprzez verybilingual » 07-02-2012, 2:23

Nie wiem czy flaszkę, ale przy okazji najbliższych audycji z jego udziałem należy wysłać mu kilka ''ciepłych maili''....i wciąż lobbować za PSB ;)
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Postprzez tomo » 07-02-2012, 11:53

Zgadzam się, musimy dać mu odczuć, że są w Polsce ludzie, którzy oczekują wieści z obozu PSB na antenie Trójki. Wieści i muzyki, naturalnie.
Bury the past, empty the shelf
Decide it's time to reinvent yourself
tomo
Where The Streets Have No Name

Postprzez balshoy » 07-02-2012, 16:11

podpisuję się pod tym rękami i nogami ;)
zresztą, nawet gdy pisałem do Niego coś przy okazji audycji poświęconej DM to też wpominałem o PSB;
Bodajże 2 tygodnie temu była audycja poświęcona latom 90 - tym razem napisałem smsa, znowu wspominając o PSB i DM - monotematyczny jestem jak cholera :lol:
Paweł, ale ja pisałem o brzdękaniu gitar u BARONA 8-)
Muzyka, którą prezentuje Stelmi jest dla mnie o niebo ciekawsza.
A co do tych super wyedukowanych muzycznie słuchaczy 3 ...Ich strata, jak nie wiedzą czym i kim są PSB ;)
hej, szable w dłoń!
nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe

Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość.
(Woody Allen)

kobiety nie zmienisz. możesz zmienić kobietę. ale to nic nie zmieni.
balshoy
Absolutely Fabulous

Postprzez verybilingual » 07-02-2012, 18:57

balshoy napisał(a):Paweł, ale ja pisałem o brzdękaniu gitar u BARONA 8-)

Aaaaa :) No to tak, zgadzam się. Baron to właśnie gość, którego audycji słuchają Ci wszyscy blues,hard rockowcy po 50-stce z obniżonym libido, którzy narzekają potem na PSB u Stelmacha. Ja również nie mogę przeboleć muzyki puszczanej u Barona, to taki straszne konserwatywny, archaiczny rock n roll.
verybilingual
Administrator

Postprzez dafio-cat » 07-02-2012, 18:59

Trochę mnie tu nie było.
Stelmach jest co do PSB ok - ale chyba nie o to chodzi w tym wątku... ;)

Włożyłem do odtwarzacza dziś CD One(1996- 2002), CD Two(2002-2009) z Formatu.
I po raz kolejny nie rozumiem, czemu takie perełki jak HIT AND MISS, ALWAYS, BETWEEN TWO ISLANDS, AFTER THE EVENT nie ukazały się na albumie studyjnym Petów.
Bardzo dużo stracili, przez takie decyzje.
Pozdrawiam.
dafio-cat

Postprzez verybilingual » 07-02-2012, 19:20

No, dafio. Wracaj do nas :)

Faktycznie. Każda z wymienionych przez Ciebie rzeczy powinna być na danym albumie, z okresu z którego pochodzi. Może pobawimy się w jakimś wątku obok i stworzymy nasze idealne płyty, biorąc pod uwagę cały materiał z danego okresu? ;) Tzn. np. ''Bilingual'' z alternatywną tracklistą i kolejnością itd...
verybilingual
Administrator

Postprzez dafio-cat » 07-02-2012, 19:52

Dzięki, Pawle(chyba dobrze pamiętam?).
Na bank VeryBilingual. :)

A tak - na serio. Na zabawę(nawet muzyczną o PSB), nie mam czasu. Świat trochę inaczej wygląda ostatnio dla mnie. Co dziecko , to dziecko...:)

Ale mimo wszystko, obiecuję, że będę często TU zaglądał. I pisał mądrzej niż kiedyś...
Mniej emocjonalnie...
dafio-cat

Postprzez verybilingual » 07-02-2012, 19:59

Wow, miło czytać takie rzeczy i o mądrości, no i oczywiście o dziecku :)
verybilingual
Administrator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pet Shop Boys