KAYAH Skała 14 wrzesnia '09

Muzyka, którą polecacie. Wykonawcy, których warto poznać.

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

KAYAH Skała 14 wrzesnia '09

Postprzez da house n-gineer » 09-09-2009, 9:41

14.09. ukazuje się kolejna płyta KAYAH Skała - 8 lat milczenia i w końcu nowa, piękna płyta (słyszałem fragmenty.)

Jestem jej wielkim fanem, a jeśli ktoś ma wątpliwości jakim Człowiekiem bądź artystką jest Kayah, polecam serdecznie świetny wywiad:

http://www.exklusiv.pl/artykul/id,296

Dawno nie czytałem tak dobrego , szczerego, merytorycznei bogatego wywiadu - brawa dla redaktorów i samej Kayah.
da house n-gineer
Left To My Own Devices

Sex: Petshopboy

Re: KAYAH Skała 14 wrzesnia '09

Postprzez Magdalena » 09-09-2009, 15:28

Dzięki, ja też już się niecierpliwiłam, ale dla ścisłości "Stereotyp" wydano w 2003, a potem jeszcze było "the Best & the Rest" i zdaje się płyta unplagged, której nie mam. No dobrze - dwie ostanie rzeczy nie mają prawie nowych piosenek. W "Markomanii" jeszcze czerwcowej chyba, słyszałam kilka nowych piosenek - bardzo w stylu płyty "Kamień", tytuł nowej też podobny.
Miłego słuchania :)

Może będą jakieś koncerty? Jakbyś coś wiedział, to daj proszę znać :)
Miracles happen...
Magdalena
Jealousy

Sex: Petshopgirl

Postprzez da house n-gineer » 09-09-2009, 15:58

Płyta tematycznei nawiązuje do Kamienia.

Koncerty będą - 6.12. w Kongresowej akustycznie,oraz spora trasa promująca. Oby do zobaczenia!
da house n-gineer
Left To My Own Devices

Postprzez dafio-cat » 09-09-2009, 19:15

KAYAH- na polską skale jest niesamowicie dobra( zasługuje na coś więcej).
Wg mnie od wielu lat NIKT nie przebił przebojowości - OSKARŻAM CIĘ... czyli TESTOSTERON...
Naprawdę, wg mnie klasa światowa, szkoda że dostępna tylko w Polsce w swoim czasie.
Widziałem Ją kilka dni temu w polskiej TV na żywo, nie pamiętam gdzie- ale zapamietałem jedno.
Była przeurocza... :) ;)
dafio-cat

Postprzez da house n-gineer » 10-09-2009, 10:10

Oficjalną premierową datą jest 14 września, ale już od najbliższego piątku (11.09) będzie można kupić płytę w salonach sieci EMPIK oraz utwory z albumu w formie elektronicznej na www.muzodajnia.pl.

12 września zapraszamy do salonu Empik Junior przy ul. Marszałkowskiej, gdzie o godz. 15.00 odbędzie się spotkanie z Kayah

Album promuje utwór "Jak Skała", do którego teledysk zaprezentowany zostanie 14 września

"Skała" to płyta bardzo emocjonalna. Klimatem przypomina pierwszy autorski album Kayah "Kamień“. Zbieżność tytułów jest w tym przypadku jak najbardziej zamierzona. Artystka powraca do dźwięków zbliżonych do tych sprzed 14 lat.

Poszczególne piosenki to bardzo nastrojowe, klimatyczne historie. Tylko Kayah tak pięknie śpiewa o uczuciach, przewrotności losu, dojrzewaniu i przemijaniu, miłości, ludzkich słabościach… " Nie umiem pisać o niczym... Zawsze muszę znaleźć podwójne dno, jakiś haczyk, nadać uniwersalną treść, tak by każdy mógł odnaleźć w niej część swojego życia“.Muzycznie, płyta jest w dużej mierze akustyczna. Królują na niej nastrojowe, jazzujące ballady. Przepiękne partie smyków nagrał Royal String Quartet.

Poza muzykami, grającymi na stałe w zespole Kayah, na płycie usłyszeć będzie można partie fortepianowe Janka Smoczyńskiego z zespołu June, gitarzystów Tomka Krawczyka (Bisquit) i Tomka Organka (SOFA). Na swoją płytę Kayah zaprosiła także wokalistów, tym razem postawiła na nowe twarze. W nagraniach towarzyszyli jej Marta Maćkowska i Nick Sinckler (oboje brali udział w Fabryce Gwiazd) oraz Sqbass (młody wokalista współpracujący ze Smolikiem i Noviką). Przy "Skale“ najbliżej z Kayah współpracował Krzysztof Pszona – wieloletni kierownik muzyczny zespołu Kayah oraz Andrzej Smolik, który nadał ostateczne brzmienie płycie.
da house n-gineer
Left To My Own Devices

Postprzez da house n-gineer » 10-09-2009, 11:05

Kayah Akustycznie

5.12.2009 Gdańsk - Filharmonia Bałtycka
6.12.2009 Warszawa - Sala Kongresowa
12.12.2009 Zabrze - Dom Muzyki i Tańca
13.12.2009 Kraków - Audytorium Maximum UJ
da house n-gineer
Left To My Own Devices

Postprzez Magdalena » 10-09-2009, 19:58

Dzięki za info :)

Terminy trochę dla mnie nie bardzo, zwłaszcza, że może jednak pojedziemy na PSB do Berlina.
Mam nadzieję, że w przyszłym roku załapię się na jakiś koncert Kayah.

Edit:
Mam płytę dopiero od kilku dni - przepiękna :) sama przyjemność na długie, jesienne i zimowe wieczory.
Ciekawe, jaką następną piosenkę z płyty będą grać w rozgłośniach radiowych. Dziś w radiu PiN słyszałam "Diamenty" - dobry wybór.
(a może jest to już oficjalny, drugi singiel?...)

PS. Adminie, edit nie zadziałał :)
Ostatnio edytowano 18-10-2009, 21:16 przez Dx2, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Ps. Zadziałał...
Miracles happen...
Magdalena
Jealousy

Postprzez da house n-gineer » 19-10-2009, 9:06

2. singlem ma być OCEAN SPOKOJNY JUŻ. Tymczasem rozgłośnie graja co chcą: płyta jest bardzoniekomercyjna więc np. Radio Bzdet gra Jka Feniks mimo że oficjalnym singlem jest JAK SKAŁA.

Ja byłem na koncercie promocyjnymw teatrze Capitol - koncert rewelacyjny, dlatego zamierzam pojechać do Łodzi 11.12. skoro wwa powiela sie z Berlinem.

Koncert byl rewelacyjny, bez 2 zdań ! Najbardziej powaliło wykonanie DZIELĘ NA PÓŁ- czegoś tak emocjonalnego nie widziałem i nie słyszałem nigdy. Inne majstersztyki to MARIANNA, NA BALKONIE i LUSTRO. zgrabnie zaaranżowane na początek koncertu w chórku "pokochaj Ją !". Glosowo Kayah jest w szczytowej formie i każdy powinien zrobic wszystko by te najbliższe koncert zobaczyć. BURSZTYNOWA WIEŻA w wykonaniu z kwartetem Royal także fenomenalna. szkoda,ze nie bylo CIENIA ANIOŁA STRÓŻA zamienionego ostatecznie na NA JĘZYKACH (siedziałem na przeciwko naklejonej tracklisty) :D
Tutaj piękne wykonania z tegoż koncertu:

http://muzyka.wp.pl/mid,540063,title,Do ... caid=18f31

http://muzyka.wp.pl/mid,539824,title,Ma ... layer.html
da house n-gineer
Left To My Own Devices

Postprzez Magdalena » 19-10-2009, 9:12

Ale Ci zazdroszczę... jeśli Kayah będzie w Łodzi w grudniu, to super :)
Szczerze mówiąc byłam na jej koncercie tylko raz, w 1999, w mojej rodzinnej miejscowości.
Materiał z płyty z Bregoviciem + trochę wcześniejszych piosenek. Rewelacja:) bardzo energetyczny, fantastyczna zabawa była:)

Na stronie oficjalnej info: koncert w Łodzi 10.12.09. w Wytwórni :)
Miracles happen...
Magdalena
Jealousy

Postprzez da house n-gineer » 19-10-2009, 10:46

Hmmm. ja myslalem, ze Ty jesteś z Łodzi...

Te aktualne koncerty są świetne - zupełnie inne od dotychczasowych: kameralne, akustyczne -vide 2 linki które zamieściłem.
Wykonanie piosenek ze Skały jest nieziemskie.

LUSTRO CZEKA live '09
http://muzyka.wp.pl/mid,540110,title,Lu ... layer.html

A pełna trasa:

"SKAŁA - akustycznie"

21 XI 2009r. - BIAŁYSTOK - Opera i Filharmonia Podlaska

29 XI 2009r. - BYDGOSZCZ - kinoteatr "Adria"

30 XI 2009r. - POZNAŃ - Filharmonia Poznańska

5 XII 2009r. - GDAŃSK - Filharmonia Bałtycka

6 XII 2009r. - WARSZAWA - Sala Kongresowa

10 XII 2009r. - ŁÓDŹ - Wytwórnia

11 XII 2009r. - WROCŁAW - Centrum Sztuki Filmowej "Impart"

12 XII 2009r. - ZABRZE - Dom Muzyki i Tańca

13 XII 2009r. - KRAKÓW - Auditorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego

17 XII 2009r. - LUBLIN - Centrum Kongresowe

Bilety TicketOnline:http://www.ticketonline.com/pl/pl/production/197081-KAYAH+AKUSTYCZNIE/

Bilety Ticketpro: http://www.ticketpro.pl/jnp/muzyka/243511-kayah.html
da house n-gineer
Left To My Own Devices

Następna strona

Powrót do Muzyka