Switch to full style
Wszystko co dotyczy Pet Shop Boys
Odpowiedz

Re: Neil Tennant poezja wobec aids

13-05-2009, 14:53

Coś ostatnio ten wątek przycichł, co nie znaczy że nic w tej kwestii się nie dzieje.

Na portalu Neurokultura pojawiły się trzy główne eseje Eryka Ostrowskiego, czyli:

- Tennant i Wilde czyli „tam gdzie anioły lękają się stąpać”
- Neil Tennant, POEZJA WOBEC AIDS - TO NIE STANIE SIĘ TUTAJ
- Fundamentalizm, rewolucja, wszechobecność państwa - liryka XXI wieku

http://www.neurokultura.pl/okooliteratura.html

W przygotowaniu jest kolejny esej, który ma być kolażem tekstów Yes z bajkami angielskimi. Podobno ma to być rzecz rewelacyjna. Przeczytamy - ocenimy 8-)

13-05-2009, 15:00

Bajkami? :shock: Moze byc niezle... Mnie zawsze AOTW czy L wydawaly sie bajkowe, magiczne...

14-05-2009, 9:14

balshoy napisał(a):"Fragmenty monografii były publikowane dotychczas w czasopismach:
1 Blutuf nr 2 / 2008 (szkic Odrobiłem lekcję z XX wieku)
2 Rzeczpospolita Kulturalna (Londyn) nr 5 / 2008 (esej: Londyn twoimi oczami oraz wybór przekładów)
3 Nowa Okolica Poetów nr 3-4 / 2007 [2008] (esej Piosenki Szczęśliwego Księcia oraz wybór przekładów)
4 Lampa nr 9 / 2008 (esej: Neil Tennant i Oskar Wilde)
5 Fragile nr 3 / 2009; także: fragile.net.pl (esej: Fundamentalizm, rewolucja, wszechobecność państwa - liryka XXI wieku)
6 Rita Baum nr 13 / 2009 (esej: Poezja wobec AIDS oraz wybór przekładów)
7 Arterie nr 4 / 2009 (esej Angielska szkoła Neila Tennanta) - w druku

Do końca 2009 roku ukażą się jeszcze: "Nadzwyczajna rakieta czyli jak kocha Neil Tennant"; "Starlight Express. Lata betjemanowskie"; "Neil Tennant i Kora czyli Dempsey i Makepeace na tropie" (wersja skrócona) oraz esej o tekstach Yes"

Czy można dostać gdzieś kopie / linki do:

Londyn twoimi oczami , Piosenki Szczęśliwego Księcia ??

Kiedy ukaże się książka ??? can't wait!

17-05-2009, 22:52

Witam!
Co wiem, to przekazuję ...niestety nie mam wiedzy o innych linkach.
Chyba wspominałem kiedyś, że nie sposób powiedzieć cokolwiek o dacie ukazania się książki i czy w ogóle wyjdzie.
Jednak dzięki uprzejmości Eryka możemy choć to prześledzić w necie;
A oprócz linka , który podał tomo mam tu jeszcze coś

http://www.neurokultura.pl/okooliteratu ... -stpa.html

http://www.neurokultura.pl/

13-06-2009, 15:27

niestety, żeby jakoś zaznaczyć nowy wątek, musi byc post po poście...przepraszam
nowe info od Eryka Ostrowskiego

"w 2giej polowie czerwca ukazują sie ARTERIE, nowe mlodoliterackie pismo z wielkim powerem, w numerze bedzie kolejny rozdzial monografii - "Angielska szkoła Neila Tennanta", bardzo pop, wraz z ilustracjami. Numer trafi do empikow dopiero w lipcu. Pelna wersja eseju bedzie ogloszona na stronie Arterii.
O wszystkim napisze jak juz bedzie"

tyle ;)

15-06-2009, 12:41

OK, czekamy !!! dzieki. a czemu wydanie książki jest zagrożone ? miała to wspierać jakaś fundacja chyba ? :(

15-06-2009, 20:52

nie wiem nic o "zagrożeniech" :) po prostu życie, ot tak, nikt sobie książki raczej nie wyda..no chyba, że śpi na kasie
co do fundacji, nie wiem, ale podpytam Eryka

02-07-2009, 23:48

niestet znowu ja po sobie...kolejne info od Eryka...cytuję:
"w przyszlym tygodniu ( tzn. teraz na początku lipca - dopisek balshoy) powinny juz trafic do EMPIKow "Arterie", nowy mlodoliteracki magazyn literacko-artystyczny. W pierwszym numerze ogolnokrajowym (4tym w ogóle) znajduje sie kolejny singiel ksiazki o Tennancie - ANGIELSKA SZKOŁA NEILA TENNANTA wraz z nowymi - fantastycznymi - ilustracjami Aleksandry Perzyńskiej. Wersja drukowana jest okrojona (dosc mocno), pelny tekst ukaze sie na stronie ARTERII, prawdopodobnie pod adresem - http://arterie.h4v.eu/glowna

Tekst swobodnie i na luzie kolażuje Tennanta z jego literackimi idolami - Szekspirem / Betjemanem / Pinterem / Zelda Fitzgerald / DH Lawrence'm / Anną Achmatową.

Po wakacjach natomiast ukażą sie eseje "Nadzwyczajna rakieta" - w rzeszowskiej FRAZIE, esejowi towarzyszy wybór przekladow oraz nowe ilustracje;
oraz "Bitwy do kolorowania: Neil Tennant i Kora czyli Dempsey i Makepeace na tropie" - w magazynie POBOCZA (poswieconym literaturze miedzynarodowej), tekst poleci po polsku i angielsku, z ilustracjami oraz wyborami tekstow z lat 80. obydwojga."

31-07-2009, 22:34

No to tak. Dostałem dzisiaj maila od Erykosa z informacją o nowym eseju, który ukazał się w prasie.
Cytuję:
"Mój esej ANGIELSKA SZKOŁA NEILA TENNANTA, czyli co łaczy lidera Pet Shop
Boys z Johnem Betjemanem, Zeldą Fitzgerald i św. Mateuszem
trafił wlasnie do EMPIKów w nowym numerze łodzkiego
mlodoliterackiego magazynu artystycznego, ARTERIE. Jest to kolejny
singiel mojej książki o tworczosci literackiej Neila Tennanta. Esej "wyświetla"
korzenie literackie przebojów Pet Shop Boys. Milo mi sie pochwalic, ze to
także pierwszy w tym kraju tekst, w którym cytowane są przeklady
fragmentów wierszy kultowego poety Anglii, Johna Betjemana oraz legendarnej Zeldy
Fitzgerald, tragicznie zmarłej żony Scotta. Za ich przekłady
odpowiedzialna jest moja siostra, Anna Ostrowska-Paton, autorka nowych przekladow
sonetów Szekspira (rowniez tu cytowanych). Przeklady wypowiedzi Tennanta zrobily
Danka Sperczyńska i Anna Widlarz.
Esejowi towarzsza przepiękne portrety Tennanta wykonane przez poetkę /
malarkę ALEKSANDRĘ PERZYŃSKĄ
pozdrawiam
eryk"

W tej sytuacji należy iść do Empiku i nabyć ARTERIE. Nie ma innej opcji.

01-08-2009, 13:38

Sorka bo ja jestem dziś po kilku orzechówkach i zbytnio nie kapuje. :D
Czyli ten esej jest w magazynie ARTERIE do nabycia w empikach w całej Polsce.
Czy tylko w Łodzi. W wawie go dostane :?: :roll:

pozdr.
Odpowiedz