PSB w starym, dobrym MTV

Wszystko co dotyczy Pet Shop Boys

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

PSB w starym, dobrym MTV

Postprzez Extended_nude_mix » 15-03-2016, 16:13

Nie wiem czy wszyscy się orientują ale był taki czas w dziejach kiedy to MTV (Music Television) emitowało teledyski 24 godziny na dobę. W 1987 r. kiedy to powstał europejski oddział tej telewizji odbiór programu możliwy był też w Polsce. Pamiętam gdy moi rodzice gdzieś na przełomie lat 80tych i 90tych zakupili antenę satelitarną i nic już nie było jak wcześniej. To właśnie dzięki MTV poznałem PSB, ale także mnóstwo innej znakomitej muzyki. W latach 1987-1996 MTV była najbardziej kultową telewizją, promującą największych artystów na świecie (dzisiaj jest najbardziej zeszmaconą, promującą największych idiotów)! Pamiętam doskonale jak w codziennej ramówce i w programach typu Greatest Hits z Paulem Kingiem często pojawiały się teledyski PSB. Warto nadmienić że nie tylko największe hity typu West End Girls czy It's A Sin ale dosłownie wszystko. Różnorodność i komentarze VJów sprawiały że ta telewizja nigdy nie stawała się nudna i gdyby można było TV byłby włączony non stop! Pamiętam też że w okolicach 1993 r. przy okazji wydania płyty Very poświęcono im cały weekend, oczywiście były klipy, wywiady i fragmenty koncertów. Rewelacyjne czasy, podejrzewam że dzisiejszej młodzieży trudne do zrozumienia ;-)
Poniżej prezentuje pare zrzutów z charakterystycznymi "belkami" z PSB! Ktoś to jeszcze pamięta?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Extended_nude_mix
Suburbia

Sex: Petshopboy

Re: PSB w starym, dobrym MTV

Postprzez yarek37 » 15-03-2016, 17:37

ja :) pamiętam jak puszczali So Hard i Where the street..... i How can you expect .... :):) to była inna telewizja to były inne czasy :)
yarek37
DJ Culture

Postprzez Extended_nude_mix » 15-03-2016, 17:57

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Extended_nude_mix
Suburbia

Postprzez Petek » 17-03-2016, 17:57

Witam!

Extended_nude_mix napisał(a):Nie wiem czy wszyscy się orientują ale był taki czas w dziejach kiedy to MTV (Music Television) emitowało teledyski 24 godziny na dobę. W 1987 r. kiedy to powstał europejski oddział tej telewizji odbiór programu możliwy był też w Polsce. Pamiętam gdy moi rodzice gdzieś na przełomie lat 80tych i 90tych zakupili antenę satelitarną i nic już nie było jak wcześniej. To właśnie dzięki MTV poznałem PSB, ale także mnóstwo innej znakomitej muzyki.

Moja cudowna przygoda z MTV UK/Europe (za pośrednictwem osiedlowej TV kablowej), trwała od jesieni 1990 do wiosny 1995 (wtedy to pazerni i nieodpowiedzialni ludzie zaczęli niszczyć MTV). :(
Zakochałem się w twórczości Pet Shop Boys jesienią 1990 roku, po obejrzeniu - w MTV UK/Europe - teledysku do "Being Boring"... uhmm... :D

Extended_nude_mix napisał(a):W latach 1987-1996 MTV była najbardziej kultową telewizją, promującą największych artystów na świecie (dzisiaj jest najbardziej zeszmaconą, promującą największych idiotów)!

Zgadzam się z Tobą! MTV Polska 00's, 10's... - nie warto tam zaglądać, szkoda czasu i nerwów! :P

Extended_nude_mix napisał(a):Pamiętam też że w okolicach 1993 r. przy okazji wydania płyty Very poświęcono im cały weekend, oczywiście były klipy, wywiady i fragmenty koncertów. Rewelacyjne czasy, podejrzewam że dzisiejszej młodzieży trudne do zrozumienia

W październiku 1993 roku, na antenie MTV UK/Europe, pojawił się "MTV Pet Shop Boys Weekend"... Przez cały weekend śledziłem i nagrywałem teledyski Pet Shop Boys oraz wyjątkowy - dla Nas, Fanów PSB - dokument "MTV Popumentary - Pet Shop Boys". uhmm... :D Mam ten materiał w moim archiwum (na VHS i VCD)... :D

MTV Popumentary - Pet Shop Boys (1)
https://www.youtube.com/watch?v=a_SQaC620mI

MTV Popumentary - Pet Shop Boys (2)
https://www.youtube.com/watch?v=XnQNBcBESQo

MTV Popumentary - Pet Shop Boys (3)
https://www.youtube.com/watch?v=CGeyWvqtLpw

Przyjemnego oglądania i słuchania!
Petek
Yesterday, When I Was Mad

Postprzez Extended_nude_mix » 17-03-2016, 21:29

Pamiętam Popumentary i pamiętam jeszcze jakiś półgodzinny program który musiał być wyemitowany ok. 1991-1992 r. w którym PSB opowiadają własnie o teledyskach od West End Girls do (chyba) Jealousy. W tych czasach nieinternetowych to stare MTV to było niesamowite okno na świat... Co mnie dzisiaj irytuje to fakt że mam w TV chyba z 30 programów muzycznych i naprawdę nie ma co oglądać (bo jak już poleci PSB to tylko Go West albo Domino Dancing, jak Bowie to Let's Dance, jak DM to Enjoy The Silence albo Personal Jesus itd. jakby oni wszyscy byli one hit wonder), wtedy wystarczył 1 kanał i wszyscy byli usatysfakcjonowani (od fanów disco bo naprawde ciężkie brzmienia - Headbanger's Ball)... No nic, to jeszcze pare belek dla przypomnienia ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Extended_nude_mix
Suburbia

Postprzez balshoy » 18-03-2016, 0:48

no :) ja oczywiście pamiętam...choć PSB poznałem wcześniej i nie dzięki tej stacji..jeżeli chodzi oczywiście o muzykę ;)
bo oczywiście od strony wizualnej, to przede wszystkim dzięki MTV ( choć znałem już taki koncert na vhs "highlights" z 1989 );
zdarzały się wcześniej czasami jakieś zajawki w Teleexpresie, no i oczywiście, o czym często wspominałem, chwila od której zaczęła się moja fascynacja PSB - bo to jednak w naszej, wtedy mega siermiężnej tv ( tylko dwa kanały) USŁYSZAŁEM i ZOBACZYŁEM - Opportunities, klip w reżyserii Rybczyńskiego
wracając do MTV ...tak więc , tak się złożyło, że zaraz po założeniu kablówki ( chyba prawie na pewno początek 1990?) pierwszego wieczoru zobaczyłem po raz pierwszy WEST END GIRLS

co warto jeszcze dodać..to najlepszym było to, że każdy wychodzący singiel, to był obowiązkowa premiera w tym kanale..jakoś mi to kojarzy się z sobotami..ale tego to już nie jestem pewien ( ale był taki program "first look", gdzie były te premiery)

ehh..to se ne vrati :)

howgh!
nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe

Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość.
(Woody Allen)

kobiety nie zmienisz. możesz zmienić kobietę. ale to nic nie zmieni.
balshoy
Absolutely Fabulous

Postprzez Andrzo » 17-05-2016, 10:50

Ten post przywołuje wspomnienia. Jako rocznik 80' mogę powiedzieć, że wychowałem się na tym MTV z pierwszej połowy lat 90. Odkrywanie świata muzyki poprzez teledyski i te kultowe bloczki z nazwą zespołu, utworu i płyty, to było coś pięknego. Dokładnie pamiętam premiery teledysków z Very i te nowatorskie teledyski z grafiką komputerową. Starsze teledyski PSB poznawało się stopniowo w programie "Greatest Hits" i podczas weekendów tematycznych poświęconych jednemu wykonawcy. Wówczas MTV obok gazetek Bravo i Popcorn było jedynym źródłem informacji o zespole. Pamiętam konsternację gdy usłyszałem i zobaczyłem Absolutely Fabulous czy Electronic z wokalem Neila. Dziś wystarczy wklepać w google i wszystko jest na podane tacy. Z przerażeniem patrzę na to co dziś oferuje MTV i jak to może wpływać na młodych ludzi. Tak naprawdę nie ma już chyba żadnej stacji muzycznej w klasycznym stylu... Pamiętam, że kiszka zaczęła się robić po wejściu VIVY, która moim zdaniem zaniżyła poziom stacji muzycznych i wyznaczyła nowy komercyjny trend. Ostatnie teledyski PSB na MTV pamiętam z okresu Bilingual i chyba jeszcze Nightlife. Już wówczas na okładce kasety magnetofonowej podany był adres www do strony PSB, a więc otworzono nowy rozdział w odkrywaniu muzyki. Później już było tylko gorzej choć iskierką nadziei była jeszcze stacja VH1, niby dla 30-latków ;) Tego też już nie ma.
Andrzo
Opportunities

Postprzez marcinos » 17-05-2016, 15:12

odwołam się do powyższego postu.
VH1 zdaje się, że jeszcze jest, ale poziom tego kanału nie jest rewelacyjny.
kiedyś wszystko było "wyczekane", pamiętam jak nagrywałem kawałki z "actually" słuchając listy "Trójki", potem kojarzę "so hard", które obijało się o "poczekalnię' tej listy, a ja czekałem na te kilkadziesiąt sekund tego utworu, zanim kupiłem kasetę i mogłem odkryć całość.

dzisiaj płyty "jeszcze nie ma", a my już ją "recenzujemy".
już nie ma tego "dreszczyku emocji" wynikającego z oczekiwania, szukania kasety/plyty...polowania na teledysk.
marcinos
Opportunities

Powrót do Pet Shop Boys