Electric - nowa płyta

Wszystko co dotyczy Pet Shop Boys

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Re: Electric - nowa płyta

Postprzez eliks » 04-04-2013, 15:52

Coś musi być na rzeczy, skoro 30 sekund jest w stanie rozpalić wyobraźnię bardziej, niż cały "Winner" :)
"The land of dreams is better far
Above the light of the morning star"
eliks
Single / Discoteca

Sex: Petshopboy

Postprzez dafio-cat » 04-04-2013, 18:01

Też mi się wydaje, że zrobili Elysium z materiału, który nie był "jakby najlepszy" w ich posiadaniu podczas nagrywania w LA. Już chyba wcześniej wiedzieli o rozstaniu z EMI Parlophone. Mam nadzieję że się nie zawiedziemy Electric, może to będzie jednak coś więcej niż powrót do schematu Introspective ?
dafio-cat

Postprzez verybilingual » 17-04-2013, 19:45

Puk, puk? Gdzie ta nowa płyta? ;)

Obecnie mamy 17 kwietnia i można bezpiecznie założyć, że album ukaże się, powiedzmy, za równe dwa miesiące. Kiedyś na dwa miesiące przed wydaniem LP wydawany był singiel, a informacje dotyczące albumu były znane już dużo wcześniej. Ostatnio panuje jakby moda na wykonywanie pewnych ruchów z zaskoczenia. Świat przyśpieszył i nawet jeśli znana ekipa ogłasza z półrocznym wyprzedzeniem datę premiery nowego wydawnictwa, to ten news trzeba kilkukrotnie odświeżyć i skumulować napięcie tuż przed "godziną zero". Z drugiej strony, w przypadku "Electric" sytuacja jest o tyle nietypowa, że nie znamy nie tylko zawartości płyty, jej graficznej oprawy, ale też nie wiemy jaki kawałek ją będzie promował oraz kiedy dokładnie będzie można ją nabyć w sklepie. Chyba nigdy nie byliśmy trzymani aż tak długo w niepewności i przyzwyczajony do jakichś z góry narzuconych schematów człowiek zaczyna się niecierpliwić. Ja się niecierpliwię, chociaż wydaje mi się, że w każdej chwili na stronie zespołu może pojawić się odpowiednia informacja.

Ale tak dla przypomnienia - spójrzmy jak to wyglądało w przypadku ostatnich płyt:

FUNDAMENTAL

poznajemy tytuł płyty, jej wstępną datę premiery oraz tytuł nowego singla - 5 grudnia 2005
poznajemy zawartość płyty (tracklista) - 4 marca 2006
album ukazuje się 22 maja.

YES

poznajemy wstępną datę premiery płyty oraz tytuł singla - 29 października 2008
poznajemy zawartość płyty (tracklista) - 2 stycznia 2009
poznajemy dokładną datę premiery - 12 stycznia 2009
poznajemy okładkę - 29 stycznia 2009
album ukazuje się 23 marca.

ELYSIUM

poznajemy tytuł płyty, jej wstępną datę premiery oraz dostajemy teaser ("Invisible") - 11 czerwca 2012
poznajemy tytuł pierwszego singla - 25 czerwca 2012
poznajemy zawartość płyty (tracklista) oraz jej okładkę - 28 lipca
album ukazuje się 7 września.

Proszę zauważyć jak skrócił się czas pomiędzy ogłoszeniem wydania albumu a jego faktyczną premierą. W przypadku "Fundamental" było to niemal pół roku(!), w przypadku "Yes" około 5 miesięcy, a już przy "Elysium" zaledwie 2,5 miesiąca. Teaser do "Electric" pojawił się 14 marca, czyli około 3 miesięcy przed premierą. Ile przyjdzie nam czekać na coś więcej? Oczywiście zawartość "Elysium" wypłynęła w newsach na stronie PSB na niecałe półtora miesiąca przed wydaniem, lecz wcześniej znaliśmy już m.in. singiel. Teraz cisza. Myślę, że w ciągu dwóch tygodni poznamy odpowiedzi na większość pytań, lecz czekanie jest męką ;) A wszystko co powyżej napisałem w ramach ciekawostki ;)
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Postprzez dafio-cat » 18-04-2013, 16:38

Bardzo ELEGANCKO VeryBilingual przedstawiłeś suche fakty, które mogą pokazywać pewną tendencję. Dziś np. w "gorących wiadomościach" z OS PSB, przedstawili znowu informacje o koncercie, tym razem w Estonii i Paragwaju(potrzebowali aż 2 osobnych wpisów z tego samego dnia, by to przedstawić). Szlag człowieka może trafić, że ciągle nic konkretnego na temat albumu ELECTRIC... ;)
dafio-cat

Postprzez Dx2 » 19-04-2013, 6:20

Logika podpowiada mi, że siedzą w studio i tworzą/pieszczą Electric, bo potem będzie mniej czasu - trasa.
Wydanie jak sądzę nastąpi około 19 czerwca, bo wtedy będą grali dwa duże koncerty w Anglii.
Zobaczymy czy moje przypuszczenia się potwierdzą.
Dx2
Administrator

Postprzez dafio-cat » 19-04-2013, 15:46

A mnie się wydaje, że co najmniej od 2 tygodni wszystko już jest dopieszczone i zapięte na ostatni guzik, jeśli ELECTRIC ma się ukazać w czerwcu 2013. Tylko strategia PSB się zmieniła.
dafio-cat

Postprzez verybilingual » 19-04-2013, 15:49

Ujawnianie newsów nie jest zależne od tego, co robią. Płyta, tak jak pisze dafio, jest już skończona - wyobrażacie sobie inny scenariusz, że np. na szybko coś dogrywają, zmieniają? NIe czas na to, a takie ingerencje i niezdecydowanie chyba źle świadczyłoby o materiale na "Electric". Jak siedzą w studio, to może jakieś b-sidy się robią ;)
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Postprzez dafio-cat » 19-04-2013, 15:56

Dokładnie. Mogą teraz siedzieć w studio i robić b-sidy, aczkolwiek nawet to mogą mieć już ukończone. :)
dafio-cat

Postprzez serd » 19-04-2013, 20:17

dafio-cat napisał(a):Dokładnie. Mogą teraz siedzieć w studio i robić b-sidy, aczkolwiek nawet to mogą mieć już ukończone. :)

To jeśli tak, jeśli nawet b-sidy już skończyli, to na co jeszcze czekają?
serd
Always On My Mind

Postprzez dafio-cat » 19-04-2013, 20:48

Jak to na co czekają? Podgrzewają atmosferę dla takich jak My, być może szykują jakąś nową formę promocji dla innych, której EMI Parlophone ostatnio im nie dawała? Proste jak drut. :)
A b-sidy mogą nagrywać, przecież tego nie przesądzam.
dafio-cat

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pet Shop Boys