Electric Tour 2013-2014

Wszystko co dotyczy Pet Shop Boys

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Re: Electric Tour 2013

Postprzez verybilingual » 25-03-2013, 11:15

Czy jesteśmy skazani oglądać PSB zawsze w roli gwiazdy festivalu? Chyba niestety tak. No ale przynajmniej ich występ z 2006 z tego co pamiętam nie był krótszy niż standardowy koncert. Oczywiście dobrze by było ich zobaczyć :)
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Sex: Petshopboy

Postprzez jack » 25-03-2013, 11:29

verybilingual napisał(a):Czy jesteśmy skazani oglądać PSB zawsze w roli gwiazdy festivalu? Chyba niestety tak. No ale przynajmniej ich występ z 2006 z tego co pamiętam nie był krótszy niż standardowy koncert. Oczywiście dobrze by było ich zobaczyć :)

Sądzę, że obrali strategię większości artystów, którzy wydają nowe płyty. Czyli najpierw promocja przed "przypadkowymi" słuchaczami na wielkich letnich festiwalach, a kilka miesięcy później rozpoczęcie indywidualnej trasy koncertowej. Po prostu jesienią/zimą bieżącego roku rozpoczną się zapewne ich koncerty w halach.
05.12.09, Pandemonium @ O2 World, Berlin
19.7.10, Pandemonium @ Brighton Centre, Brighton
18.6.13, Electric @ O2 Arena, London
04.9.13, Electric @ Ergo Arena, Gdańsk
06.9.13, Electric @ Tempelhof, Berlin Festival
13.8.14, Electric @ Forum Karlin, Praha
jack
Domino Dancing

Postprzez acidpet » 08-04-2013, 11:18

na liście koncertów pojawiły się Karlovy Vary w Czechach dnia 3 lipca tegoż roku, coraz bliżej .... :)
acidpet
It's Alright

Postprzez verybilingual » 08-04-2013, 13:07

Jak gra się na takim zadupiu, to nie wybaczę im jak do PL nie wpadną. Tam nawet nie ma festiwalu żadnego, a miasto ma góra 60 tys. ludzi!!!
verybilingual
Administrator

Postprzez Rysiek » 08-04-2013, 16:08

Obrażać to się można na agencje eventowe, bo to w głównej mierze od nich zależy to czy zespół przyjedzie. Z niewiadomych dla mnie przyczyn najwyraźniej Pet Shop Boys są w Polsce uznawani za towar nieatrakcyjny, mimo że tak naprawdę nikt tego nie przetestował (ostatni koncert - 2006 rok (7 lat temu!!! - przed modą koncertową w Polsce)). Nie wiem czy to wynika z typu muzyki jaki grają (tak samo nie gra w Polsce OMD, Erasure). Nie wierzę, że są bardzo drogim zespołem patrząc na miejsca i ilość koncertów podczas Pandemonium Tour. Jestem przekonany, że koncert np. na Torwarze by się wyprzedał i jednocześnie opłacił dla promotora. Byliby też świetnym dodatkiem do większości festiwali. Może agencje myślą, że to zespół którego słuchają głównie osoby pod 40, niechodzące już tak chętnie na koncerty? Z doświadczenia wiem, że to nieprawda, bo często jestem zaskoczony, że pojawiają się osoby w moim wieku znające i ceniące PSB (jest moda na "ogarnianie" i osoby z dużym osłuchaniem darzą szacunkiem PSB - fakt jednak, że mimo wszystko bezapelacyjnie króluje indie).

Mimo to jestem dobrej myśli i sądzę, że w okolicach września czeka nas uczta ;)
Rysiek
Left To My Own Devices

Postprzez eliks » 08-04-2013, 23:02

Właśnie wróciłem z Berlina, gdzie odwiedziłem m.in. Tempelhof - ogromna połać przestrzeni, Berlin Festival zaczyna brzmieć coraz lepiej. ...tymczasem na berlińskich ulicach plakaty OMD i 5 gigów u Niemców... a u nas?

Aż żal to komentować.

Promotorzy myślą kategoriami zysk/strata. Dlatego sprowadzani do Polski są w większości "sprawdzeni" artyści, którzy już kiedyś tu byli. Występ PSB z 2006 nie cieszy się dobrą renomą, ale nie ze względu na jego jakość bo był świetny, tylko na marną frekwencję, którą spowodowała zerowa promocja.
"The land of dreams is better far
Above the light of the morning star"
eliks
Single / Discoteca

Postprzez ralph » 08-04-2013, 23:45

Mysle ze nikt o tym koncercie z 2006 nie pamieta, oprocz nas-fanow.
To po prostu Polska. Tutaj nie kupuje sie plyt, tylko wszystko sciaga (przyczyny tego stau rzeczy to juz temat na inna dyskusje), nie ma zyskow, wiec jakie sa podstawy dla organizatorow, promotorow itd. zeby inwestowac w taki koncert? W Polsce sprzedaje sie roznorodna muzyka, na koncerty przyjezdza juz naprawde sporo artystow, choc wciaz w porownaniu z Wegrami np. to zascianek. Dlatego koncert PSB w Polsce ma slabe perspektywy.
Tak naprawde to nie wiem dlaczego tam Wam zalezy na koncercie PSB w Polsce. Przeciez graja w Berlinie, w Czechach. Jesli ktos mieszka na poludniu albo zachodzie Polski to koszt wyjazdu na koncert do Pragi czy Berlina moze byc nizszy niz do Warszawy (np. wyjazd Szczecin - Berlin) nie mowiac o komforcie.
Mnie kompletnie nie obchodzi to czy zagraja w Polsce czy nie. Dajmy na to taki Heineken Open'er. Nawet nie wiem czy mialbym ochote sie tam wybrac gdyby grali tam PSB. 6 godzin jazdy pociagiem? Nie wiele dluzej jedzie sie np. do Pragi czy Berlina wlasnie. Publicznosc tez raczej bylaby dosc letnia, bo watpie kto z bywalcow tego festiwalu by ich kojarzyl.
ralph
Home And Dry

Postprzez eliks » 09-04-2013, 9:27

Ralph, pełna zgoda. Berlin to wspaniałe miasto, Praga też. Tylko w tym roku mam już zaplanowane 4 kolejne wizyty w Berlinie w celach różnych koncertów. Na Berlin Festival jeszcze się nie zdecydowałem, ale skład jest coraz ciekawszy: PSB, Bjork, My Bloody Valentine, Blur, Tomahawk (Mike Patton), und viel mehr ;)
eliks
Single / Discoteca

Postprzez verybilingual » 09-04-2013, 10:05

ralph napisał(a):Tak naprawde to nie wiem dlaczego tam Wam zalezy na koncercie PSB w Polsce

ralph napisał(a):W Polsce sprzedaje sie roznorodna muzyka, na koncerty przyjezdza juz naprawde sporo artystow, choc wciaz w porownaniu z Wegrami np. to zascianek.

Nie zgodzę się. Ja myślę, że istnieje po prostu wyrwa w segmencie, gdzie porusza się PSB i możemy nazwać to pechem, zrządzeniem losu czy też zrzucić na jakieś inne czynniki, ale rzeczywistości się nie zmieni. Pewien rodzaj muzyki po prostu przepadł w Polsce po chwilowej ekscytacji jego obecnością w latach 80. i przykłady PSB czy OMD dobrze to oddają. Nie chcę mi się już nawet o tym pisać po raz dziesiąty. A co do - mimo wszystko - pragnieniu sprowadzenia ich do Polski, to muszę napisać, że oczywiście niektóry bliżej mają do Pragi, Berlina czy może nawet do...Karlowych Warów, ale nie chodzi już nawet o pragmatyzm w tej sytuacji, a raczej o pewien symbol, pewne wyczekiwane przez wielu przełamanie w kwestii takich konkretnych wydarzeń w naszym kraju, jakieś nowe otwarcie. Zawsze to inny rodzaj emocji - przynajmniej dla mnie.
verybilingual
Administrator

Postprzez eliks » 09-04-2013, 12:59

Paweł, tylko że ta wyrwa w segmencie o której mówisz ma innego mieszkańca w postaci DM, którzy koncertują u nas regularnie i wielokrotnie w wielkich halach lub stadionach. Z drugiej strony mamy zaś takie Alphaville, którzy także koncertują u nas niemal co roku, tylko że na rynkach, w mniejszych miejsach, lub przy okazji Euro 2012. To nie tak, że u nas nikt takiej muzyki nie słucha. Wszystko zależy od świadomości słuchacza zbiorowego. A w niej DM postrzegane jest jako najwyższe gwiazdy i kultowi pionierzy, a Alphaville jako revival lat 80. dla ludu. PSB i OMD nie są w żadnej z tych kategorii, więc na wszelki wypadek ich dorobek jest mocno dissowany przez polską publiczność jako tandetne disco z zamierzchłych lat.

ed. dziś ogłaszają kolejnych artystów na Selectora. Ostatnie ogłoszenie po 15:00
eliks
Single / Discoteca

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pet Shop Boys