Electric - nowa płyta

Wszystko co dotyczy Pet Shop Boys

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Re: "Ecstatic" - nowa płyta

Postprzez verybilingual » 14-03-2013, 23:02

Rysiek napisał(a):Dodatkowo duże zmiany - nowy label. Pet Shop Boys kończą przygodę z Parlophone, zaczynają z Kobalt. To nowa wytwórnia - pierwszym ich wydawnictwem była zeszłoroczna płyta Nick Cave & The Bad Seeds.
I Stuart Price producentem. Będzie ciekawie.

1. Kobalt Music Group to nie wytwórnia tylko rodzaj firmy świadczącej szerokie usługi dla artystów, która - przynajmniej tak mi się wydaje - mogłaby być określona względem tradycyjnej wytwórni płytowej jako firma outsourcingowa. Pod koniec zeszłego roku powstał Kobalt Label Services, który chyba łączy podstawowe funkcje wytwórni i jest oficyną wydawniczą wciąż jednak działającą na powyższej zasadzie. Album Nicka Cave'a (tegoroczny, nie zeszłoroczny) to ich pierwsza duża rzecz na rynku i od razu duży sukces komercyjny. Podobno Kobalt ma pieniądze, które może zainwestować w PSB i stawia na marketing i rozległą promocję. Nie wiem niestety na czym dokładnie polega deal i na czym tak naprawdę polegają relację zespołu z tą grupą - wiadomo jedynie, że jest to nowa jakość, nie tylko dla zespołu, ale może i na rynku. Pokłosie zmian w przemyśle fonograficznym w ostatnim czasie. Jeśli ktoś wie coś więcej na ten temat, proszę o podzielenie się informacjami. Jestem bardzo ciekawy tej nowej drogi zespołu.

2. Stuart Price to bardzo dobry wybór na producenta. Sprawdziły się moje przypuszczenia.

3. Teaser brzmi jak miks Daft Punk z klimatami Nu-Disco, jest ciekawy, zupełnie inny od wszelkich dokonań zespołu, łącząc old-school z nowoczesnym, progresywnym brzmieniem. Dlatego wciąż stawiam na "współczesne Introspective" i 7-8 długich numerów na albumie.

4. Odejście z Parlophone to symboliczny koniec, koniec pewnej ery. Smutna sprawa, bo to label z tradycjami, obecny na każdym wydawnictwie (w postaci chociażby logo), które mam w kolekcji. Sentymenty wchodzą w grę i jakoś ciężko mi się pogodzić z takim obrotem spraw :( Widzę jednak potencjał w Kobalt i chciałbym, żeby ta grupa zachowywała się jak wytrawni biznesmani i dobrze reprezentowała PSB na rynku.

5. Płyta jak miała być, tak jest :)
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Sex: Petshopboy

Re: Electric - nowa płyta

Postprzez Dx2 » 14-03-2013, 23:08

Ja ma takie wrażenie, że to wszystko co się działo wokół "Elysium" spowodowało, taką a nie inną decyzję chłopaków.
Zapowiedź nowej płyty kojarzy mi się z spacesynthpopem, takim wstępem do Trance z lat 8o-tych.
Dx2
Administrator

Postprzez ralph » 14-03-2013, 23:15

verybilingual napisał(a):Widzę jednak potencjał w Kobalt i chciałbym, żeby ta grupa zachowywała się jak wytrawni biznesmani i dobrze reprezentowała PSB na rynku.

Tez mam taka nadzieje. Ostatnie poczynania Parlophone byly irytujace. Tanie teledyski, slabiutka promocja, wtopa ze sprzedaza YES w mp3 itd itd... Oby Kobalt okazal sie szczesliwym wyborem.
ralph
Home And Dry

Postprzez Rysiek » 14-03-2013, 23:31

verybilingual napisał(a):1. Kobalt Music Group to nie wytwórnia tylko rodzaj firmy świadczącej szerokie usługi dla artystów

Widziałem, że zajmowali się m.in. licencjami i tantiemami, myślałem że rozpoczynają nową działalność, typowo jako label. Anyway, dzięki za wyjaśnienie.
Album Nicka Cave'a (tegoroczny, nie zeszłoroczny)

W Spotify miałem napisane 2012, nie zweryfikowałem, fakt 2013.

To czy Stuart Price to dobry wybór to się jeszcze okaże. Niemniej dotychczasowa jego praca pozwala spoglądać w przyszłość z optymizmem. Przemawia przede wszystkim to, że do tej pory produkował muzykę bliską Pet Shop Boys. Patrząc z perspektywy, wybór Dawsona był dziwny i mnie brzmienie Elysium w wielu miejscach irytuje (tutaj fajnie mógłby się sprawdzić Ian Catt, ale to tylko gdybanie).
Rysiek
Left To My Own Devices

Postprzez j.wojak » 15-03-2013, 10:28

Super wieści! Może powrócą do energetycznych, tanecznych klimatów, które tak lubię z wcześniejszych płyt. Ostatnio mi ich brakowało! Pozdro.
Love comes quickly...
j.wojak
Domino Dancing

Postprzez Peter » 15-03-2013, 16:32

Stuart Price to genialny muzyk, najzdolniejszy ze swojego pokolenia i jest to świetny wybór. potwierdzają to albumy Take That, Madonny czy Kylie.
Peter

Postprzez j.wojak » 15-03-2013, 19:03

Ale zrobili sobie jaja! Dali nazwę trasy, jakby chodziło o Elysium a dopiero potem ujawnili, że mają gotowy cały nowy album. Nigdy wcześniej tak nie było.
Love comes quickly...
j.wojak
Domino Dancing

Postprzez serd » 15-03-2013, 19:59

Moim zdaniem "Electric" będzie takim drugim "Nightlife". ;)
serd
Always On My Mind

Postprzez eliks » 16-03-2013, 14:25

A to wszystko wysnuwacie po 30 sekundach? OK...

Nie chcę powtórki z Nightlife, ani Disco 3. To dobre płyty, ale wolę coś nowego, lepszego. Electric może czymś takim być. Skoro ballady i smęty wrzucili na Elysium, bo tyle było materiału, to czekam tym bardziej na te taneczne numery.

edit. Jeśli już to myślę że "Face Like That" i "A Certain Je..." są odpowiednim punktem wyjścia dla Electric.
"The land of dreams is better far
Above the light of the morning star"
eliks
Single / Discoteca

Postprzez dafio-cat » 16-03-2013, 18:52

Eliks, masz rację, prawie zupełną dla mnie... ;)
dafio-cat

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pet Shop Boys