OMD

Muzyka, którą polecacie. Wykonawcy, których warto poznać.

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Re: OMD

Postprzez Peter » 01-11-2012, 17:28

Na tym zdjęciu widać kto był liderem zespołu, tak samo jak Kombi. Fajnie, że nagrywają nowy materiał. Zawsze lubiłem piosenki OMD, moja ulubiona to "Organisation", typowe new romantic. Oby Paul coś zaśpiewał.
Peter

Postprzez Genesis » 05-02-2013, 2:02

8 kwietnia 2013 premiera nowego albumu OMD English Electric; premiera singla - 25 marzec, tytuł Metroland. podobnie jak dM - OMD udostępnili jeden kawałek z nowej płyty:

Tracklista albumu English Electric:

"Please Remain Seated"
"Metroland"
"Night Café"
"The Future Will Be Silent"
"Helen of Troy"
"Our System"
"Kissing the Machine"
"Decimal"
"Stay With Me"
"Dresden"
"Atomic Ranch"
"Final Song"
http://depechemode.forumowisko.net/
Genesis
Where The Streets Have No Name

Sex: Petshopboy

Postprzez Peter » 05-02-2013, 17:40

To chyba jakieś bardzo wczesne demo, bo nie ma w nim niczego atrakcyjnego, ale dzięki za info.
Peter

Postprzez verybilingual » 06-02-2013, 14:27

To nie jest demo tylko zwyczajne interludium.
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Postprzez eliks » 06-02-2013, 15:14

Warto zwrócić uwagę, że kawałek "Kissing the Machine" to remake czegoś, co Andy nagrał w przeszłości z Karlem Bartosem
"The land of dreams is better far
Above the light of the morning star"
eliks
Single / Discoteca

Postprzez Peter » 06-02-2013, 15:42

No i to jest typowe OMD! Fajna ta piosenka.
Peter

Postprzez dafio-cat » 06-02-2013, 19:20

To interludium promowane przez OrkiestręMD wydającą nową płytę, mnie się nie podoba. Może na płycie to będzie miało sens i ręce i nogi, ale żeby taki nijaki przeciek wypuszczać? Porażka, na co oni liczą?
dafio-cat

Postprzez eliks » 06-02-2013, 23:41

Zgadzam się. Mnie też zdziwiło to, że "pokazali" album od takiej strony. Może on taki właśnie będzie - dziwny.
eliks
Single / Discoteca

Postprzez verybilingual » 07-02-2013, 0:30

A moim zdaniem, dafio, jak to często ostatnio bywa za dużo używasz takich kategorycznych stwierdzeń odnoszących się do w gruncie rzeczy błahych rzeczy - błahych w sensie nie jednostkowej wartości czy jakości, ale w odniesieniu do większej całości. Koncept płyty zakłada, że będzie to coś w rodzaju "Dazzle Ships", gdzie pojawiają się pewne przerywniki łączące różne części płyty, wpisujące się w koncept. Wystarczy poczytać na ten temat i nie zakładać od razu, że to fatalna promocja, "na co oni liczą" i "porażka". Sama idea jest bardzo udana i sprytna - trzy interludia, trzy animowane filmiki zwiastujące album na zasadzie teaserów. Singiel w marcu. Jak dla mnie to ciekawa forma promocji i coś bardziej przemyślanego niż np. ostatnie poczynania Pet Shop Boys w tej sferze. Ja traktuję to jako zwiastun i nie rozumiem jak można oceniać album na podstawie tych krótkich miniaturek albo wyrabiać sobie jakieś zdecydowanie zdanie - no chyba, że ktoś z góry zakłada, że to nie będzie udany projekt (nie lubi np. "Dazzle Ships" itd.).
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Postprzez eliks » 07-02-2013, 11:43

No właśnie, odniesienie do "Dazzle Ships" jest tu bardzo na miejscu, jako że dobrze oddaje konstrukcję tej nowej płyty (domniemanie). Ciekawe jest także to, że gdyby "Dazzle Ships" promować - to złe słowo, lepsze jest zajawkować:) - przy użyciu tamtych interludiów takich jak "ABC Auto-Industry" czy "Radio Prague" to opinia o nadchodzącej płycie byłaby, jak sądzę, równie ambiwalentna co teraz.

To co VB stara się zauważyć, z czym zgadzam się, to sposób promocji przez pokazanie fragmentu który nie jest kluczowym fragmentem albumu. To tak, jakby zrobić trailer Gwiezdnych Wojen używając wyłącznie obrazów przelatujących krążowników gwiezdnych. Taka zajawka albumu jest interesująca dla fanów, dla osób które wiedzą o co chodzi, ale dla kogoś, kto o OMD nie słyszał lub nie interesował się ich twórczością, taki zwiastun albumu ma prawo okazać się dziwny - i tu z kolei zgadzam się z Dafio.

Tak czy inaczej, uważam że szykuje się interesująca płyta. Paradoksalnie, większość albumów OMD jest wg mnie dziwna, momentami przekombinowana. Ten zespół to twórcy genialnych popowych singli upakowanych w dziwaczne anty-popowe albumy.
Ostatnio edytowano 07-02-2013, 14:30 przez eliks, łącznie edytowano 1 raz
eliks
Single / Discoteca

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Muzyka