Mylène Farmer

Muzyka, którą polecacie. Wykonawcy, których warto poznać.

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Mylène Farmer

Postprzez verybilingual » 06-10-2010, 20:37

No dobra. Zakładam ten temat z kilku powodów. Przede wszystkim warto odnotować na forum fanów PSB istnienie osoby, która w muzyce pop siedzi od ponad 25 lat i jest dla wielu znaczącą ikoną tego nurtu. Po drugie, jest tu u nas (z tego co zauważyłem) kilku miłośników tej artystki i przyznaję się do tego bez zachowania. W końcu jest też okazja, żeby porozmawiać o jej najnowszym albumie, który być może jeszcze w tym roku trafi do sklepów.
Coś jeszcze? Może tylko tyle, że ja znam ją jedynie jako ''inspiratorkę'' nagrania ''Disappointed'' grupy Electronic. Poza tym nie wiem o niej prawie niczego. W ostatnich dniach z ciekawości zgrałem jej kompilacje ''greatest hits'', ale nie wiem czy to dobry starter. Chętnie dowiem się jakie są jej ulubionego nagrania według Was i co możecie mi polecić :) Tyle.

PS - jedno fantastyczne już wyłapałem. Link poniżej:

Jeśli mógłbym prosić, to chciałbym otrzymać jej nowy singiel, tylko nie w marnej jakości radio ripie :)
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Sex: Petshopboy

Re: Mylène Farmer

Postprzez ralph » 06-10-2010, 23:14

Ciekawa rzecz! No i śpiewa po francusku! :D Sprawdzam!
ralph
Home And Dry

Postprzez Peter » 07-10-2010, 15:40

Artystka z klasą, każdy teledysk/piosenka to dzieło sztuki, ale dla mnie jej muzyka jest za ambitna, za mało przebojowa....
Peter

Postprzez verybilingual » 07-10-2010, 16:46

Zdaje mi się, że robi wiele ballad, które dosyć mocno - mimo wszystko - nawiązują do francuskich tradycji, przez to pewnie niektórzy ją tak postrzegają. Ostatnie płyty to jednak podobno ostre łupanie w dance'owym stylu :D Widziałem kilka klipów i na dłuższą metę są to rzeczy niestety ciut męczące. Przeprodukowane.
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Postprzez ralph » 07-10-2010, 17:29

Mysle ze glos powinna zabrac Nemezis - specjalistka od tej wokalistki. Od czego zacząć? Jakis prywatny TOP 10? ;)
ralph
Home And Dry

Postprzez ~Nemesis~ » 07-10-2010, 17:37

Dziękuję za założenie tego tematu :) Mam wiele do powiedzenia, niestety mało czasu...
W skrócie: nie wydaje mi się żeby muzyka Mylene była męcząca czy przeprodukowana, a na pewno nie mało przebojowa! We Francji jest ikoną, w Polsce nadal postrzegana jako artystka niszowa, bardziej popularna dla mniejszej grupy fanów. Od ostatniej płyty rzeczywiście zwróciła się w kierunku dance'u. A ostatni singiel wyprodukował niejaki RedOne, a nie Laurent Boutonnat jak to zwykle miało miejsce, co dla mnie jest rozczarowaniem!
Wszędzie jest niesamowicie podkreślany fakt , że piosenkę wyprodukował RedOne, który współpracował z jakże rewolucyjną gwiazdą Lady Gagą (co jest wszędzie najistotniejszym i w sumie jedynym znośnym faktem z jego twórczości)...
Nie jestem pewna czy dzięki takiemu komercyjnemu krokowi zyska więcej zwolenników. W każdym razie dla mnie zawsze pozostanie nr 1!
Miałam okazję wstawiać już wiele jej klipów, zostały one nawet wydane na dvd w czterech częściach...
Musze jeszcze dodać, że singiel jest zapowiedzią nowej płyty Mylene, której premiera jest przewidziana przed świętami Bożego Narodzenia. Ma ona zawierać więcej niż 10 utworów i być mieszanką zaskakująco świeżych i klubowych utworów.
~Nemesis~
What Have I Done To Deserve This?

Sex: Petshopgirl

Postprzez Genesis » 08-10-2010, 23:55

Peter napisał(a):Artystka z klasą, każdy teledysk/piosenka to dzieło sztuki, ale dla mnie jej muzyka jest za ambitna, za mało przebojowa....

Peter, masz przedziwny światopogląd muzyczny; pozytywy uważasz za negatywy. Coś, co nie jest popową papką, zawsze jest dla Ciebie złe?
Zamykając się we wtórnym popie i nie otwierając się awangardę i trudniej przyswajalną muzykę sam siebie skazujesz na monotonię.
http://depechemode.forumowisko.net/
Genesis
Where The Streets Have No Name

Postprzez ~Nemesis~ » 09-10-2010, 16:26

Polecam na weekend duety Mylene, a szykują się 2 kolejne w najbliższym czasie, jeden z Benem Harperem - Mylene zaśpiewa jedną piosenkę z płyty INXS pod tytułem "Never tear us apart", ona po francusku a on po angielsku. Kolejny z Line Renaud - C'est pas l'heure, na yt można obejrzeć jego 30 sek zapowiedź...

Mylene i Seal

Mylene i Jean-Louis Murat

i Moby

Pozdrawiam!
~Nemesis~

Postprzez ~Nemesis~ » 14-10-2010, 10:50

Wklejam największe przeboje Mylene (najbardziej znane), powstałe w latach 1986 - 1991.

Jutro dalsza część...
~Nemesis~

Postprzez ~Nemesis~ » 18-10-2010, 13:42

W 1992 - 93 roku ukazały się 2 single, które zasługują na wyróżnienie.
Beyond My Control - 4 singiel z płyty L'autre, został ocenzurowany w wielu krajach ze względu na swoją tematykę oraz zrealizowany przez Luca Besson'a klip do Que Mon Coeur Lache - prezentuje anioła granego przez Mylene, wysłanego na Ziemie, by zbadać panujący tam stan miłości. Odkrywa on spustoszoną ziemie, gdzie miłosne relacje są pełne przemocy i niebezpieczeństw. Klip nakręcony z odrobiną humoru, charakterystyczną dla reżysera.
Wstawiam na razie te 2, ponieważ w późniejszym czasie nastąpił wyjazd Mylene do Ameryki, po porażce filmu z jej udziałem ("Giorgino"), wróciła odmieniona i nagrała jedną ze swoich najlepszych płyt! W najbliższym czasie postaram się podać więcej info dotyczących Mylene, ponieważ dużo się teraz u niej dzieje. Niedawno zostałam współautorką blogu o niej, skupiam się więc głównie na tłumaczeniach informacji ze stron francuskich na blog, tutaj też wrzucę garść informacji. Pozdrawiam i zachęcam do poznawania twórczości mojej ukochanej wokalistki!

~Nemesis~

Następna strona

Powrót do Muzyka