przez jack » 04-06-2013, 19:13
W moim odczuciu każdy ma po części rację. Pet Shop Boys są już żywą legendą, wiekowym zespołem, i nie muszą już jako tako nic udowadniać. Ale to jednocześnie nie zwalnia ich z robienia muzyki, która ma się sprzedać. Również nie do końca wierzę w to, że mogą sobie pozwolić na pełną swobodę twórczą i realizację tylko i wyłącznie własnej koncepcji. Zresztą wystarczą dwa słowa by wiedzieć, że tak nie jest - Stuart Price. Koleś, który jest maszyną do robienia przebojowych albumów pop (Confessions Madonny czy Aphrodite Kylie chociażby). Raczej nie przypadkiem dobry producent wylądował w jednym studiu z tak istotnym w muzyce pop zespołem jak PSB. Zespołem, który jest na rynku od dawna i ma naturalne prawo się wypalać. A że na emeryturę (chwała Bogu) jeszcze się nie wybierają, to sięgnięcie po topowego producenta, który zrobi im świeżą płytę, jest czymś niezbędnym. To jest wymóg wytwórni jak i również przypuszczam, że sami już potrzebują silnych i kreatywnych rąk do współpracy.
Vocal jest najlepszym przykładem tej polityki. To kawałek, który ma szansę dostarczyć zespołowi trochę nowej publiczności bo jest po prostu przebojowy, na dodatek wypuszczony w okresie dla którego jest świetnym muzycznym tłem - mamy przecież wiosnę, zaraz lato. A na dodatek rozpoczynają się festiwale muzyczne, na których bawią się w większości młodzi ludzie. A PSB trochę tych festiwali zaliczą w najbliższych miesiącach. Obejrzałem chwilę temu filmik z wczorajszego koncertu w Sankt Petersburgu. Podczas Vocalu publiczność jest w euforii. To też jest niewykluczone, że kawałek powstał w jakiejś części z myślą o występach na żywo jako bombowe, mocne zakończenie show. Jestem w każdym razie na TAK. Nie jest to ten sam poziom co Love etc. czy Leaving jak wspomniał verybilingual, ale jest to coś nowego, świeżego, co wcale nie rozczarowuje. Pet Shop Boys zachowali twarz, naprawdę nie dostrzegam w tym brzmieniu ani odrobiny obciachu.
05.12.09, Pandemonium @ O2 World, Berlin
19.7.10, Pandemonium @ Brighton Centre, Brighton
18.6.13, Electric @ O2 Arena, London
04.9.13, Electric @ Ergo Arena, Gdańsk
06.9.13, Electric @ Tempelhof, Berlin Festival
13.8.14, Electric @ Forum Karlin, Praha