F1

Wasze niemuzyczne fascynacje.

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Re: F1

Postprzez gun_boy » 08-04-2009, 12:22

Ja jestem zdania, ze jesli BMW Sauber wlasciwie przygotuje bolidy, to Robert moze w tym sezonie dokonac Wielkich Rzeczy. I Jemu i wszystkim kibicom tego zycze :D
With the plane and the lathe
The work never drove you mad
You're a maker, a creator
Not just somebody's Dad
gun_boy
It's Alright

Sex: Petshopboy

Postprzez dafio-cat » 15-04-2009, 18:04

Dziś zapadła decyzja w sprawie podwójnych dyfuzorów...
Oczywiście, niekorzystna dla Kubicy i BMW- SAUBER.
Miało nie być dziur w podwoziu, jednak FIA po raz kolejny zaprzeczyła sama sobie...
F1 to wyścig między interpretacjami przepisów- pomiędzy zespołami w F1 mające największe wpływy na "tetryka", ktory ma zaawansowaną sklerozę...
Co to za sport... :!:
dafio-cat

Postprzez miharu » 17-04-2009, 22:06

Brawo Petek! Ty przynajmniej interesujesz się F1 od wielu lat, a nie jak inni rodacy - udają wielkich fanów, bo 'Nasz jeździ w Formule' (słusznie kiedyś Kubica wyśmiał takich ludzi - szacunek za to). Uważam, że takie bezmyślne rzucanie się na bądź który sport, "bo Polak jest w nim dobry" jest żałosne i smutne. A teraz widać, że w Polsce nagle wszyscy są wielkim znawcami i fanami "Formuły Pierwszej" (tak, tak, niektórzy myślą, że tak się wymawia skrót :lol: ).. do niedawna "wszyscy" byli fanami Małysza i jego kontrolowanych spadów na nartach.. :twisted: Jak tylko ktoś wymyśli sport "toczenie jaja kurzego po ścianie, stojąc na lewej nodze", i mistrzem będzie nasz rodak, od razy narodowym sportem Polaków stanie się taczanie jaj.. :lol: :mrgreen: :twisted:
Co do mnie, F1 i Małyszowe popisy guzik mnie obchodzą, gwoli sprawiedliwości. Od lat "siedzę" w piłce nożnej, pomimo istnienia bandy nieprzytomnie marnych nieudaczników zwanych, o zgrozo! polską reprezentacją. Po prostu ich zlewam. Za to kibicuję Liverpoolowi i Arsenalowi, tudzież angielskiej reprezentacji. Wygrywają, przegrywaja, ale GRAJĄ chociaż, nie nogami, to sercem. :lol:
Petek, F1 jest dla mnie raczej obojętna, ale że wszyscy wokół dostali małpiego rozumu na jej punkcie, chcąc nie chcąc, coś mi się obiło o uszy. Czy nie rusza Cię, że mistrzem zostaje kanciarz, który oszukuje, jego stajnia kradnie plany konstrukcyjne innym, wszystko zależy od samochodu, techniki, mechaników, sędziów, i to całe liczenie punkcików, odwoływanie się, kary.. strasznie mi to wygląda.. takie bagienko mało zachecające. :(
miharu
Domino Dancing

Sex: Petshopgirl

Postprzez Petek » 20-04-2009, 14:26

Witam!

GP Chin (17 - 19 kwietnia 2009):

Pole Position: Sebastian Vettel. Robert Kubica podczas sesji kwalifikacyjnej dopiero 17-ty, powinien wystartować z 9-tej (przedostatniej) linii, ale przez złą pogodę (opady deszczu), doszło do startu wspólnego przy pomocy SC (Safety Car).

Wyniki po 56 okr.:
1. S. Vettel - Red Bull-Renault 1:57:43.485
2. M. Webber - Red Bull-Renault +10.970
3. J. Button - Brawn-GP +44.975
...
13. R. Kubica - BMW-Sauber +1.46.853

Klasyfikacja kierowców:
1. J. Button - Brawn-GP 21 pkt.
2. R. Barrichello - Brawn-GP 15 pkt.
3. T. Glock - Toyota 10 pkt.
3. S. Vettel - Red Bull-Renault 10 pkt.
...
19. R. Kubica - BMW-Sauber 0 pkt.

Klasyfikacja konstruktorów:
1. Brawn-GP 36 pkt.
2. Red Bull-Renault 19.5 pkt.
3. Toyota 18.5 pkt.
...
5. BMW-Sauber 4 pkt.

R. Kubica: "O dotychczasowych wyścigach musimy już zapomnieć"

Więcej info:
http://f1portal.pl

Następne GP Bahrajnu (w najbliższy weekend).

Na razie!
Petek
Yesterday, When I Was Mad

Postprzez Petek » 21-04-2009, 1:46

Witam ponownie!

Acidpet, Gun_boy i Dafio-cat - jeszcze przed tegorocznym sezonem, zapowiadano, że nowy bolid R. Kubicy, pozwoli mu na zdobycie tytułu M.Ś. Niestety, team BMW-Sauber, był za uczciwy (a przecież są luki prawne) i nie wprowadził zbyt nowoczesnych i ryzykownych ustawień w swoich bolidach. :( Mam tu na myśli - podwójne, a nawet potrójne dyfuzory, które powodują lepszy docisk na tylną część zawieszenia. Z takich nowinek technicznych skorzystały stajnie: Brawn-GP, Williams, Toyota i ostatnio McLaren. I od razu widać efekty. Jakiekolwiek zmiany w bolidach BMW-Sauber, pojawią się dopiero po 5-7 eliminacji GP.
Cieszą mnie najsłabsze od wielu, wielu lat wyniki stajni Ferrari! :P :D

Miharu - masz rację - to niesprawiedliwe, kiedy M.Ś. 2008, zdobywa kierowca teamu McLaren-Mercedes - tym bardziej, że w/w team stosował nieuczciwe/złodziejskie praktyki wobec Ferrari! :( Do dzisiaj zastanawia mnie - dlaczego trybunał FIA, tak łagodnie potraktował stajnię McLaren-Mercedes? :o
A co do kibiców - nowi kibice też są ważni! Najważniejsze jest to, aby nie odwracać się od naszych sportowych idoli wtedy, gdy nie odnoszą sukcesów!
Dziękuję Ci za miłe słowa! :oops: :)

Do następnego!
Petek

Postprzez dafio-cat » 21-04-2009, 10:45

Jak na razie dla mnie największym pozytywnym zaskoczeniem jest zespół RED BULL. W pierwszych 2 GP walczyli i pokazywali się z dobrej strony, choć mieli dużo pecha( szcególnie Vettel), było widać że bolidy RB w 2009 są bardzo szybkie. W GP w Chinach to była po prostu deklasacja innych zespołów. A w konstrukcji Red Bulla nie ma przecież podwójnych dyfuzorów, KERS-u też zresztą. Po prostu zrobili świetny bolid...
BMW-Sauber w zeszłym roku, przy innym traktowaniu Roberta mogło nawet myśleć o tytule wśród kierowców.Ale oni woleli pracować nad bolidem na sezon 2009. Co z tych prac wyszło- widzimy wszyscy. Sezon jeszcze nie jest stracony, ale szanse na dobry wynik coraz mniejsze.Czas ucieka, konkurencja też...
Jak na razie BMW-Sauber i Ferrari to 2 największych przegranych.
dafio-cat

Postprzez Petek » 23-04-2009, 17:38

Witam!

Dafio-cat - podwójne zwycięstwo Red Bull-Renault, to znakomity sukces tego teamu! :o Brakuje mi teraz David'a Coulthard'a, który po zezonie 2008, zakończył karierę kierowcy F1 (właśnie w stajnii Red-Bull)! :( Coulthard, to kierowca, który "ocierał się" o indywidualny tytuł M.Ś. - zasłużył na ten tytuł! Był "pomocnikiem" mojego sportowego idola - Damon'a Hill'a, któremu w 1996 roku "pomógł" zdobyć M.Ś. (wówczas jezdzili w Williams'ie)!
Co do systemu KERS (system odzyskiwania energii) - to się nie sprawdza! W przypadku Roberta Kubicy - Jego duża waga (jest wysokim kierowcą) + waga samego systemu KERS (ok. 40 kg), powoduje, że takie odzyskiwanie energii, wychodzi na zero.
A Ferrari - od zawsze cieszą mnie porażki tej stajnii (a to m.in. przez M. Schumacher'a)! :P :D

Na razie!
Petek

Postprzez dafio-cat » 25-04-2009, 15:17

Po dzisiejszych kwalifikacjach w GP Bahrajnu, Robert Kubica powiedział, że gdyby nie miał KERS-u,byłoby jeszcze gorzej... :(
Mogę to napisać chyba już obiektywnie... Ferrari powoli się odbija od dna...
NIESTETY BMW - SAUBER jest na tą chwilę najmniej rozwojowym teamem w F1. Nawet Force India zrobił postęp. A w BMW- Sauber tylko potrafią planować...
Szkoda Kubicy w tak skostniałym zespole.
Jak zauważyli komentatorzy Polsatu, już nie jest pokazywany podczas transmisji telewizyjnych dr Mario...
Przekombinował, nie po raz pierwszy zresztą...
Mam naprawdę duże zastrzeżenia do tego zespołu za zmarnowanie szansy Roberta na dobry wynik w zeszłym sezonie...
I to teraz widać. BMW - Sauber może ma "dużą" nazwę, ale ludzie którzy decydują o kluczowych rozwiązaniach w danym momencie- w F1 są na bardzo niskich pozycjach... :(
dafio-cat

Postprzez dafio-cat » 26-04-2009, 22:17

Całe szczęście, że ze względów "zawodowych" nie oglądałem dzisiejszego GP Bahrajnu.
BMW- SAUBER... :evil:
Robert Kubica, z tego co widziałem w wiadomościach- jest coraz bardziej luzacki... Ma rację, nic innego mu nie pozostaje... ;)
Słaby team...
dafio-cat

Postprzez Petek » 27-04-2009, 16:17

Witam!

Po GP Bahrajnu, team BMW-Sauber - upokorzony!!! :? :( Robert Kubica 18-ty, a Nick Heidfeld 19-ty na mecie (w obu przypadkach ze stratą jednego okrążenia do zwycięzcy - Jenson'a Button'a). :? :(

Na razie!

Ps. Poszczególne klasyfikacje - wkrótce.
Petek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sport, sztuka, filmy i inne