Fajny film widziałam/em..

Wasze niemuzyczne fascynacje.

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Re: Fajny film widziałam/em..

Postprzez Magdalena » 22-02-2010, 19:41

Wczoraj obejrzeliśmy film dokumentalny w reż. Bartka Konopki -"Królik po berlińsku" (TVP Historia),
nominowany do Oskara 2010.
Bardzo ciekawe spojrzenie na historię Muru Berlińskiego poprzez historię królików uwięzionych w pasie ziemi niczyjej.
Kapitalnie brzmią komentarze czytane przez Krystynę Czubównę - odnoszące się pozornie tylko do życia królików.

Gorąco polecam!
Miracles happen...
Magdalena
Jealousy

Sex: Petshopgirl

Postprzez Wiewiórka » 22-02-2010, 21:42

Magdalena napisał(a):Bardzo ciekawe spojrzenie na historię Muru Berlińskiego poprzez historię królików uwięzionych w pasie ziemi niczyjej.

Gorąco polecam!

eee tam jakieś tam króliki wole spojrzenie z perspektywy wiewiórek :roll:
Obrazek
Wiewiórka
Somewhere

Sex: Petshopboy

Postprzez dafio-cat » 24-02-2010, 19:34

"Królika" nie widziałem, ale słyszałem - że to świetnie zrobiony dokument.
"Wiewiórko" - chyba "KOT" Cię zje za te żarty... ;)
dafio-cat

Postprzez miharu » 28-02-2010, 16:30

HURT LOCKER
Szczerze mówiąc, obejrzałam go tylko z ciekawości - nominacja do Oscara, podobnoż "najgroźniejszy rywal Avatara". Niezły film, dobrze zrobiony pod względem technicznym. Tylko że z braku fabuły bardziej przypomina mi dokument (jako taki jest bardzo dobry!). Niewiele też przekazuje - "wojna to narkotyk" jest mało odkrywcze. Nominacja do Oscara Rennera w kategorii najlepszy aktor to chyba żart. Gra rzeczywiście nieźle, ale ról na podobnym poziomie jest mnóstwo. Nic wielkiego, nie rzuca na kolana ani w ogóle na nic.
W sumie film godny swojego rywala - oba są dość miałkie i mają nieciekawą fabułę. Oba też świetnie zrobione technicznie.
W wyścigu oscarowym będę jednak kibicować "Dystryktowi 9" - tam przynajmniej jest Oryginalność i jakaś Dusza. ;)

KAC VEGAS

Dość popularna, jak się zdaje, komedia.. pomijając głupawy tytuł.. oglądało się nieźle, co zabawniejsze, dalszy rozwój akcji (gdy trzej skacowani koledzy próbują odtworzyć przebieg poprzednich kilkunastu godzin z własnego życia) jest większym walorem filmu niż autentyczny humor. Mało tu jakichś zabawnych scen.. a może mnie to niespecjalnie bawiło. Przeciętny filmik, do obejrzenia i zapomnienia.

BORAT
Długo nie chciałam się tykać tego filmu - nie gustuję w podobnym humorze. Jednak pomyślałam, że horyzonty (filmowe) trzeba rozszerzać :lol: - no i obejrzałam Borata. Film spełnił co do joty moje przewidywania - był prostacki, obleśny, śmieszny, ohydny, żenujący, a do tego - niepokojący. Niepokojący? No tak, bo gdy sobie uświadomić, że ludzie występujący w Boracie mówili to, co naprawdę myśleli - robi się raczej nieprzyjemnie. Banda prymitywnych kołtunów.. ot, takie amerykańskie 'mohery'. :( Niewtajemniczonym - Borat to kazachski reporter, podróżujący po USA i poznający tamtejszą 'kulturę' - w filmie nagrano wypowiedzi niczego nie podejrzewających ludzi 'z ulicy'. Kupują oni kit, jaki wciska im głowny bohater, wygłaszają kołtuńskie poglądy.. tak, taka (też) jest Ameryka - najwspanialszy kraj na świecie. Drugie nieprzyjemne odczucie - gdy sobie uświadomimy, że Polacy pewnie niespecjalnie się różnią od 'tamtych'.. czyż nie mamy tu obfitości ciemnogrodu, nagonek na gejów, rasistowskie wybryki, moherowe babcie itp.. U nas też możnaby nakręcić Borata.. i tu kończy się śmiech z komedii..
Film wzbudził u mnie mieszane uczucia - jest rzeczywiście obleśny, niesmaczny, ale z drugiej strony nie można powiedzieć, że jest bezrefleksyjny.. to po prostu nie moje klimaty, ale coś w sobie ma.

THE ROAD
Akcja filmu rozgrywa się po wielkiej katastrofie (prawdopodobnie wojna atomowa?) - po spustoszonych połaciach USA wędruje ojciec z synem. Szukają jedzenia, uciekają przed bandami kanibali, starają się po prostu jakoś przeżyć. Film jest bardzo przygnębiający, kilka scenek autentycznie chwyta za gardło, zakończenie satysfakcjonuje w zasadzie chyba każdego (nie chcę spojlerować). Nie jest to łatwa plastikowa opowiastka jak "Jestem legendą" z Willem Smithem, przez swój realizm i skromność, kameralność (nie ma tu wielkich i rozbuchanych scen, żadnych spektakularnych fajerwerków) robi więc o wiele większe wrażenie. Naprawdę smutne są te zniszczone, spalone lasy, zrujnowane budynki, wegetujące ludzkie niedobitki.. jeśli jakiś film miałby powodować depresję, to nie Avatar, tylko prędzej The Road. Dawno nie widziałam tak ..smutnego (ale dobrego) filmu.

DARK KNIGHT
Raz już oglądałam, ale dopiero wydanie na BluRayu robi należyte wrażenie - miodzio! Po pierwszym oglądnięciu zapamiętałam przede wszystkim genialną, przytłaczającą wszystko inne rolę Heatha Ledgera. Za drugim razem utwierdziłam się w tym przekonaniu - to nie film o Batmanie, tylko o Jokerze. :D Batman nie ma szczęścia do dobrych odtwórców jego roli - zawsze grają go jakieś drewniane klocki. I zawsze mnie to bolało - z komiksowych superbohaterów Bruce Wayne to kto wie czy nie najciekawsza (psychologicznie) postać. I zawsze go tak spłycają.. ech. Co można wykrzesać z teoretycznie nieciekawej, płaskiej postaci superherosa, widać choćby w "Iron Manie" - Downey Jr jakoś umie zrobić "coś z niczego", i to tak, że zapominasz, iż patrzysz na komiks. Żebyż kiedyś Batmana zagrał ktoś kompetentny.. marzę o tej chwili. :mrgreen:
Sam film to bardziej dramat, dość mroczny (hmm tytuł zobowiązuje), z dodatkiem świetnych efektów specjalnych, a nie napieprzanka. Całość świetnie się ogląda, historia o początkach Batmana i jego pierwszych przeciwnikach wciąga, choć film bardzo długi jest.
I tylko szkoda, że Ledger nigdy już nie zagra w żadnym filmie.. to był wspaniały aktor, i w najlepszym momencie kariery odszedł na zawsze... :(
miharu
Domino Dancing

Postprzez ralph » 01-03-2010, 22:15

Magdalena napisał(a):Wczoraj obejrzeliśmy film dokumentalny w reż. Bartka Konopki -"Królik po berlińsku" (TVP Historia),
nominowany do Oskara 2010.
Bardzo ciekawe spojrzenie na historię Muru Berlińskiego poprzez historię królików uwięzionych w pasie ziemi niczyjej.
Kapitalnie brzmią komentarze czytane przez Krystynę Czubównę - odnoszące się pozornie tylko do życia królików.

Gorąco polecam!

Ja rowniez!
Do obejrzenia tutaj: http://www.tvp.pl/filmoteka/film-dokumentalny/historia/krolik-po-berlinsku/wideo/film-dokumentalny
ralph
Home And Dry

Postprzez Magdalena » 02-03-2010, 13:18

8 Orłów dla "Rewersu" - brawo! :)

dokładniesze informacje:

Kod: Zaznacz cały
http://www.polskieradio.pl/kultura/wiadomosci/artykul142900_rewers_i_osiem_orlow.html
Miracles happen...
Magdalena
Jealousy

Postprzez dok7 » 03-03-2010, 13:58

Na prawdę komuś się podobał "Rewers" ??

W niedzielę rozdanie Oscarów:)
"All the way back home at midnight
You were sleeping on my shoulder..."
dok7
Left To My Own Devices

Postprzez da house n-gineer » 03-03-2010, 14:19

dok7 napisał(a):Na prawdę komuś się podobał "Rewers" ??

świetny film: aktorstwo, scenariusz i zdjecia!
da house n-gineer
Left To My Own Devices

Postprzez Magdalena » 03-03-2010, 15:13

da house n-gineer napisał(a):
dok7 napisał(a):Na prawdę komuś się podobał "Rewers" ??

świetny film: aktorstwo, scenariusz i zdjecia!

I muzyka.

Opinie o "Rewersie" są skrajne, ale na pewno warto go obejrzeć.
Miracles happen...
Magdalena
Jealousy

Postprzez jack » 03-03-2010, 16:31

OSKARŻONY (ANKLAGET)
2005, Dania
reż. Jacob Thuesen

Ostatnie natknąłem się na ten film przypadkiem w TVP. Bardzo dobre przedstawienie problemu jaki został poruszony w filmie. Enigmatyczny, mroczny (zgodnie zresztą z dość uderzającą fabułą). Trochę mi się skojarzył z Trzema kolorami Kieślowskiego, konkretnie z Niebieskim. Chodzi mi głównie o zdjęcia do filmu, ograniczenie dialogów, zimne kolory... Film w całej swej prostocie (mimo wszystko) jest trochę nieprzewidywalny, zaskakujący... Polecam, warto obejrzeć.

http://www.filmweb.pl/f250574/Oskar%C5%BCony,2005
05.12.09, Pandemonium @ O2 World, Berlin
19.7.10, Pandemonium @ Brighton Centre, Brighton
18.6.13, Electric @ O2 Arena, London
04.9.13, Electric @ Ergo Arena, Gdańsk
06.9.13, Electric @ Tempelhof, Berlin Festival
13.8.14, Electric @ Forum Karlin, Praha
jack
Domino Dancing

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sport, sztuka, filmy i inne