Wizualna strona Pet Shop Boys.

Wszystko co dotyczy Pet Shop Boys

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Wizualna strona Pet Shop Boys.

Postprzez ralph » 27-04-2009, 15:54

Wizualna strona Pet Shop Boys była dla mnie zawsze bardzo ważna. Od dzieciństwa miałem do czynienia z Ich okładkami, teledyskami (a więc i strojami np.) itd. Kiedy już trochę podrosłem, i zacząłem się interesować filmem, i trochę fotografią odkryłem jak wielki wpływ miał na mnie image Pet Shop Boys. Pasy z Introspective, minimalizm Actually, pomysłowe kwiaty z Release. Zdjęcia, które amatorsko robię, często(choć nie zawsze - staram się być oryginalny!) zawierają pewne cechy wizualnego stylu PSB: minimalizm, ironię, zaskakujące połączenia kolorów. Obrazy, grafiki, które kolekcjonuję (na razie niestety cyfrowo - na dysku ;) ) również zdradzają mój gust graficzno-wizualny nazwijmy to, który w dużym stopniu został ukształtowany przez wrażliwość N&C. Ciekawi mnie co Wy o tym sądzicie? Zajmujecie się trochę pewnymi graficznymi, fotograficznymi rzeczami? Czy PSB mieli jakis wpływ na to co tworzycie, albo po prostu na to, co się wam podoba?
ralph
Home And Dry

Sex: Petshopboy

Re: Wizualna strona Pet Shop Boys.

Postprzez Wiewiórka » 27-04-2009, 19:29

ralph napisał(a):zaskakujące połączenia kolorów. Obrazy, grafiki, które kolekcjonuję (na razie niestety cyfrowo - na dysku ;) )

Hejka ralph Czy miał wpływ ? YES Kiedyś robiłem zdjęcia do singli pet shop boys mojego pomysłu. Pamiętam jak z kumplem zrobiliśmy wielkie litery na białym tle wielkości tablicy
Informującej wjazd do miasta i zasłoniliśmy oryginalny napis miejscowości napisem SUBURBIA .Stanęliśmy przy tej tablicy i zrobiliśmy sobie fotkie przy niej.

Chciałbym ralph zobaczyć Twoje kompozycje
Obrazek
Wiewiórka
Somewhere

Postprzez ralph » 27-04-2009, 21:48

Wrzuc te zdjecia!! ;) Swoje..OK ;) Musialbym poprzegladac swoje zbiory, bo niewiele jest takich konkretnych...Chodzilo mi bardziej o ogolny kierunek(minimalizm). Nigdy nie bawilem sie w odtwarzanie konkretnych okladek, ale to jest ciekawy pomysl! :idea: 8-)
Pamietam ze robilem sobie kiedys portrety ala Nightlife ;) Jeden z nich:

Obrazek

Pamietam tez, ze kiedys opakowalem prezent inspirujac sie Nightlife. Zloty papier, w ktorym wyciete byly litery (czcionka jak z NL), pod ktorymi byl pomaranczowy papier. ;)
ralph
Home And Dry

Postprzez miharu » 28-04-2009, 18:06

ralph napisał(a):Ciekawi mnie co Wy o tym sądzicie? Zajmujecie się trochę pewnymi graficznymi, fotograficznymi rzeczami? Czy PSB mieli jakis wpływ na to co tworzycie, albo po prostu na to, co się wam podoba?
Hmm.. trudno powiedzieć. Tyle rzeczy wpływa codziennie na każdego z nas, jak tu wyłowić z tej masy "wpływy PSBwe"? ;) Ogólnie to mogę powiedzieć, że podobało mi się w ich image'u taki swoisty stoicyzm-tumiwisizm, wiecie: Chris z nieszczęśliwą miną, jakby stał na scenie za karę :lol: i Neil, może nie aż tak zdystansowany jak Chris, ale jednak nie mający w sobie grama tego żałosnego wdzięczenia się do publiki, które wykazuje 99% osób żyjących z popisów scenicznych. To mi się zawsze podobało u N&C.
No tak, ale to nie ma nic wspólnego ze stroną wizualną. Może więc moje upodobanie do prostych, białych teł z minimalną ilością grafiki wzięło się w prostej linii od Discography? A może było na odwrót: Discography mi się spodobało, bo trafiło w mój minimalistyczny gust. Któz to wie.. :lol: :mrgreen:
miharu
Domino Dancing

Sex: Petshopgirl

Postprzez piotr_1ofthecrowd » 30-04-2009, 0:00

Dla mnie to. że jestem fanem i to że wchłaniam mniej lub bardziej grafikę od Pet shop boys, zdeterminowało kierunek zawodowy w którym się udaję. I oby mi się udało ;)
Dzięki temu że widzę u PSB minimalizm - to czasami jestem spokojniejszy o to, że sobie jakoś poradzę mimo braku pomysłów, koncepcji czy antykoncepcji.
Czasami PSB wyznacza trend... albo coś nowatorskiego - pamiętacie plastikową okładkę Very? Przecież to było coś nietypowego. Dzis taka rzecz mniej zaskakuje - ale wtedy pomarańczowy box się wyróżniał na tle innych.
Albo QR Code i Integral? W Polsce QR code się nie upowszechnił jakoś w reklamie niedoceniony pozostał- być może będzie jeszcze eksplozja mody na to. I tak jesteśmy zapóźnieni, a ten kod jest taki praktyczny.
piotr_1ofthecrowd
Rent

Postprzez da house n-gineer » 30-04-2009, 11:04

Wizualna strona PSB jest arcyważna. Po przeczytaniu CATALOGUE dowiedziałem sie o wielu inspiracjach chłopaków opartych na sztuce, designie czy teatrze.Ich wiedza jest ogromna i to sprawia że ich pop jest Sztuką.Nie na darmo nazywa sie ich również inteligentami popu. Zwracanie uwagi nawet na czcionkę tutułu do singla, czy zatrudnianie konkretnego fotografika do sesji na singiel pokazuje jaką dbałośc o szczegółu wykazują.
Dodam, ze mój przyjaciel nie znajacy wczesniej PSB a bardzo interesujący sie sztuką w wieku po PSB ( po 60tce) oglądając ze mną Performance był zachwycony teatralnością spektaklu, doborem stroju i zaprojektowaniem sceny uwazając całość za genialną.
Interesujace są tez konkretne historie dot. pomyslów idei na okładki, zdjęcia i projekty sceniczne. Dlatego Catalogue jest tak wartościowym wydawnictwem ( przeczytałem niemiecką wersję).
da house n-gineer
Left To My Own Devices

Postprzez ralph » 16-06-2009, 22:26

Ogloszony na oficjalnej stronie konkurs na plakat do Pandemonium Tour: klik

Ten pomysł jest po prostu genialny :!:
Obrazek

Tak w ogóle, to rzeczywiście, nie ma zadnego plakatu promującego trase :|
ralph
Home And Dry

Postprzez Dx2 » 16-06-2009, 22:50

Konkurs dotyczy chyba trasy w USA.
Może Miharu coś stworzy i wygra 300$?

Ja zwróciłem uwagę jeszcze na te dwa:
Załączniki
image_submissionfull.jpg
image_submissionfull.jpg (73.3 KiB) Przeglądane 4040 razy
image_onea_submissionfull.png
image_onea_submissionfull.png (141.52 KiB) Przeglądane 4044 razy
Dx2
Administrator

Postprzez Wiewiórka » 16-06-2009, 22:52

Ja wrzucę to z dźwigiem i wygram :lol:
Obrazek
Wiewiórka
Somewhere

Postprzez miharu » 17-06-2009, 15:06

Niestety, jestem zawalona pracą.. ale widziałam tam parę fajnych projektów. Przykład podany przez ralpha też bardzo mi się podoba. ;)
miharu
Domino Dancing

Sex: Petshopgirl

Następna strona

Powrót do Pet Shop Boys