Propozycja nowej zabawy - głosowania

Wszystko co dotyczy Pet Shop Boys

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Propozycja nowej zabawy - głosowania

Postprzez whitedot » 07-12-2013, 10:18

Mam propozycję na nową zabawę - głosowanie. Jako, że kolejna edycja Best-TEST się opóźnia proponuję głosowanie na poszczególne piosenki PSB z kolejnych płyt studyjnych.
Jak by to wyglądało?
Po prostu oceniamy w skali od 1 do 10 każdą piosenkę z każdej studyjnej płyty. Potem punkty i średnie będą podliczone. Właściwie zabawa taka może trwać cały czas - jeśli jakiś nowy użytkownik zagłosuje.
Zatem trzeba by założyć jeden dział, który by to pomieścił, a w nim wątki dotyczące każdej płyty studyjnej - ale w wersji podstawowej, bez dodatkowych piosenek.
Co prawda jest trochę problemów w przypadku Pet Shop Boys - bo mają mnóstwo utworów ze stron B singli, ale można założyć osobny wątek dla nich. Ja się co prawda nie za bardzo orientuję w tym temacie, ale można skorzystać ze strony nt. dyskografii PSB http://www.psb-discography.com/ i B-side'y stamtąd wydobyć.

Inna kwestia to wersje singlowe czasami się różnią od tych wydanych na zwykłych płytach długogrających. Można się w tej kwestii dogadać - ale moim zdaniem powinna być brana pod uwagę tylko wersja z danej płyty.
I jeszcze kwestia płyt w rodzaju "Disco" - w większości zawierają remixy znanych piosenek, więc to chyba można odpuścić sobie. Podobnie z płytami z największymi przebojami - można ewentualnie zrobić osobny wątek dla piosenek wydanych tylko specjalnie na tych składankach (np. DJ Culture) albo scalić je razem z B-side'ami.
I jeszcze jedna kwestia - nie trzeba głosować na wszystkie płyty, jak komuś jakaś nie leży, nie zna jej zbyt dobrze to może ją odpuścić i zagłosować później albo wcale.

Żeby nie było "na sucho" - podaję przykład takiej zabawy z innego forum:
http://vdgg.art.pl/forum/index.php/board,35.0.html

Oraz regulamin tej zabawy
1. Każdy uczestnik chcący wziąć udział w rankingu musi ocenić wszystkie utwory Van Der Graaf Generator.
2. Oceniamy w skali 1-10*:
a) Skala dotyczy wyłącznie dorobku VDGG;
b) oceniamy utwory w obrębie całej skali, czyli musimy użyć tych wyższych, jak i niższych not (to jest niezbędne przy wyłanianiu średniej). Natomiast każdy już sobie wyznaczy, jakich ocen będzie najwięcej, a jakich najmniej.
*c) wyjątkiem są 3 utwory, którym przyznajemy 11, 12 i 13 punktów - czyli naszym największym faworytom (pomysł zrodził się tylko po to, by uniknąć remisów na podium tabeli, które w wielu przypadkach miałyby średnią 10,0). - tu proponuję 5 utworów z punktacją od 11 do 15
3. Prowadzący zlicza średnia wszystkich utworów i układa listę utworów VDGG.
4. Nie ma punktu czwartego.
5. Ranking pozostaje aktualny. W każdej chwili może swe ocenki dopisać nowy uczestnik. W takich przypadkach prowadzący będzie aktualizował zestawienie.

http://vdgg.art.pl/forum/index.php/board,35.0.html

Gdyby ta zabawa miała się odbyć mogę się podjąć podliczania głosów - powiedzmy raz/dwa razy na tydzień. Natomiast admin musiałby zrobić dział i ewentualnie poszczególne wątki dotyczące kolejnych płyt (chociaż wątki mogę też zrobić sam).
"You can only wait till your luck turns up.
Still you're spun around
until you're done."
whitedot
It's A Sin

Sex: Petshopboy

Re: Propozycja nowej zabawy - głosowania

Postprzez Dx2 » 09-12-2013, 7:56

Ciekawa propozycja.
Czekam na opinie innych użytkowników.
Dx2
Administrator

Postprzez eliks » 09-12-2013, 10:14

1. Czemu mamy się bawić w Van Der Graaf Generator? ja w zasadzie nie znam ich twórczości, podobnie jak reszty dorobku Petera Hammilla
:)

2. Czym różni się to od "Beta-testu" ? W moich oczach niczym szczególnym, a zabiera czas, miejsce i poświęcenie osób, które to będą zliczać, więc chyba jestem na nie i czekam na Beta-test 2.0
"The land of dreams is better far
Above the light of the morning star"
eliks
Single / Discoteca

Postprzez whitedot » 09-12-2013, 11:04

eliks napisał(a):1. Czemu mamy się bawić w Van Der Graaf Generator? ja w zasadzie nie znam ich twórczości, podobnie jak reszty dorobku Petera Hammilla
:)

Podałem przykład - my się byśmy bawili z płytami/piosenkami Pet Shop Boys.
"You can only wait till your luck turns up.
Still you're spun around
until you're done."
whitedot
It's A Sin

Postprzez dok7 » 11-12-2013, 16:02

Dla mnie bomba :D
"All the way back home at midnight
You were sleeping on my shoulder..."
dok7
Left To My Own Devices