Miło mi ogłosić, że od 22 lipca we wrocławskim Radio Luz, które jest największą rozgłośnią akademicką w mieście, artystą tygodnia będzie Pet Shop Boys. Ich nagrania będą pojawiały się codzienne od poniedziałku do piątku w różnych programach z natężeniem między godziną 17:00 a 18:00, kiedy to pełne 60 minut zostanie poświęconych twórczości duetu. Muzyce towarzyszyć będzie 10 krótkich historii związanych z działalnością grupy, rodzaj "biografii w pigułce" od czasu ich fonograficznego debiutu aż po dzień dzisiejszy.
http://radioluz.pwr.wroc.pl/o-nas/ - pod tym adresem będzie można posłuchać
Projekt powstał z inicjatywy mojego kolegi Konrada, który współpracuje z Radiem LUZ i postanowił, że przy okazji premiery "Electric" można zorganizować grupie większą promocję w eterze. Ja zostałem poproszony o konsultację związane głównie z doborem muzyki i rozłożeniem akcentów na poszczególne części biografii (chociaż nie jestem w żaden sposób odpowiedzialny za ich treść).
Przyznam, że ogromnie ucieszyła mnie ta inicjatywa. To okazja, aby dotrzeć do młodych słuchaczy, głównie studentów, którzy naprawdę interesują się muzyką i mają otwarte oraz chłonne umysły. Sam Konrad jest przykładem osoby, która - jak to sam ostatnio określił w zabawny sposób - doświadczył "przemiany z hejtera z krwi i kości w (powiedzmy umiarkowanego) entuzjastę" Pet Shop Boys, co w dużym stopniu związane jest z przesłuchaniem "Electric". Zresztą to nie jedyna znana mi osobiście postać, która pod wpływem tego albumu zmieniła stosunek do grupy!
Liczę na Waszą obecność przy "radioodbiornikach" w przyszłym tygodniu