Fajny film widziałam/em..

Wasze niemuzyczne fascynacje.

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Re: Fajny film widziałam/em..

Postprzez Wiewiórka » 08-12-2011, 11:56

Ostatnio zakupiłem film Rozdział 27
Dokładnie dziś 8 grudnia ale w roku 1980. Mark David Chapman zabił Johna Lennona.
Film opowiada o tym co robił i jak myślał zabójca Lennona. Obejrzałem ten film i powiem że nawet ciekawy, ale jak ktoś się nie interesuje zabójstwem Lennona to tego nie zrozumie i podstawa to przeczytać książkę Buszujący w zbożu J.D.Salingera bo miała wpływ na Chapmana.
4/10 ocena
Obrazek

Ciekawe czy ktoś z was zapewne nie!!!! wiedział że jest piosenka.
Obrazek
Wiewiórka
Somewhere

Sex: Petshopboy

Postprzez tomo » 08-12-2011, 17:57

Widziałem ten film, "Buszującego" też czytałem, więc znam temat.
Film nie jest wybitny, ale warto go obejrzeć, ma fajny klimat. Ciekawostką jest to, że Jared Leto, odtwórca zabójcy Lennona (Marka Chapmana), musiał do tej roli przytyć ponad 30 kg, żeby upodobnić się do autentycznej postaci. Ciekawe jest też to, że w rolę Johna Lennona wcielił się aktor o nazwisku Mark Chapman, taki dziwny zbieg okoliczności 8-)
Bury the past, empty the shelf
Decide it's time to reinvent yourself
tomo
Where The Streets Have No Name

Postprzez Wiewiórka » 08-12-2011, 18:42

Czytałem tak samo ta książkę i nie rozumiem dlaczego to miało wywrzeć aż takie wielkie wrażenie na zabójcy. Ktoś założył taki fajny obszerny temacik na naszym forum i nie wiem dlaczego go usunęli :?: :evil:
W filmie jest bardzo dużo nawiązań do książki ciekawe czy tak było naprawdę :?:
np.: To że bohater pytał taksówkarza co się dzieje z kaczkami w parku.
Książka według mnie nie ma nic wspólnego z tym wydarzeniem. Zabójca tak samo mógł mieć inną książkę przy sobie i było by to samo. Ja np.: lubię książkę rok1984.
Obrazek
Wiewiórka
Somewhere

Postprzez tomo » 09-12-2011, 11:27

Koleś był po prostu świrem, był obsesyjnym fanem książki, do tego stopnia, że wmówił sobie, że jest Holdenem, czyli jej głównym bohaterem. Poza tym był wielbicielem Lennona, któremu zazdrościł sławy. Za wszelką cenę chciał być tak sławny jak jego idol, więc wymyślił sobie, że jeśli go zabije, to usłyszy o nim cały świat. Jak pomyślał, tak zrobił. Chory człowiek...
tomo

Postprzez Wiewiórka » 09-12-2011, 13:01

Gdzieś czytałem że książka przedstawia zakłamany świat dorosłych ludzi. :roll: Ja się tego nie doczytałem. Po prostu chłopaka wyrzucają ze szkoły i tyle i włóczy się po hotelach i knajpach wdając kasę na lewo i prawo bo boji się wrócić do domu. :idea:
Nie zgadza się z tym że morderca Lennona zazdrościł jemu sławy tylko zauważył że Lennon jest zakłamany do szpiku kości. Głosił teorie pokoju a sam wydawał fortunę na wystawne kolacje,samochody i domy. Podobnie jest z naszymi gwiazdami typu Cichopek(nie lubię jej :evil: ) Mówi żeby nosić futra sztuczne a sam kupuje prawdziwe(i to z wiewiórki :lol: )
Obrazek
Wiewiórka
Somewhere

Postprzez tomo » 09-12-2011, 16:26

Masz rację, to o czym piszesz też miało wpływ na decyzję Chapmana, zaczęła go razić hipokryzja Lennona, bo z jednej strony wyśpiewywał "Imagine no possesions" i inne tego typu piękne slogany, a z drugiej opływał w luksusy. Poza tym, tak jak wspomniałem, był żądny sławy.

Książka nie przedstawia bezpośrednio świata zakłamanych ludzi, przedstawia raczej niechęć, czy nieumiejętność przystosowania się głównego bohatera do świata dorosłych, który uważa za sztuczny (to słowo też często przewija się w filmie).
tomo

Re: DUEL 1971r reż Steven Spielberg

Postprzez Wiewiórka » 05-01-2012, 22:47

Wiewiórka napisał(a):Hejka

Bardzo lubię film Duel (pojedynek) na szosie) film z roku 1971.
Otworzyło to bramę do kariery i do sławy Stevenowi Spielbergowi.
Film trochę banalny jak na dzisiejsze czasy ,gdzie jest pełno efektów specjalnych.
Np. Avatar.
Facet sobie jedzie spokojnie bez pośpiechu drogą gdzieś na pustynnych bezdrożach Ameryki.
I nagle napotyka wielką przeszkodę ,którą nie sposób ominąć. Tak naprawdę do końca nie wiadomo było ,dlaczego ten kierowca Ciężarówki chciał zepchnąć z drogi ten mały czerwony samochodzik. Podobało mi się te przemyślenia tego kierowcy samochodu. Jak wchodzi do baru i tak zastanawia się ,który to z tych ludzi to ten osobnik. To niczym jak walka Dawida z Goliatem. Albo jak wielki rekin chce zjeść małą rybkę. .

Ja mam nagrany ten film na kasecie VHS i to nagrane z kanału Canal + Ale co ciekawe to że była tam scena jak wielka ciężarówka, chcę zepchnąć z drogi autobus z dziećmi i ta scena była wycięta –ciekawe dlaczego.
Tutaj ten fragment:
http://www.youtube.com/watch?v=l0xr5v3hNPA
opis filmu:
http://www.filmweb.pl/film/Pojedynek+na ... -1971-8753

Uważam że to klasyka kina niczym Ptaki albo Psychoza.

Obrazek

Hejka

Jeżeli jest ktoś tym filmem zainteresowany to znalazłem go tutaj z lektorem

http://www.ekino.tv/film,Pojedynek-na-s ... 16711.html
Obrazek
Wiewiórka
Somewhere

Postprzez Wiewiórka » 19-02-2012, 12:38

ObrazekObrazek
Dla mnie to wielka przesada aby kontynuować kolejne odcinki. Powinna tylko powstać jedna część i tyle bo wszystkie pozostałe są do siebie podobne. Woda kapiąca na przewody elektryczne i zwarcie i egzekucja prądem gotowa. W każdym odcinku to samo na okrągło
Albo samolot zapal mu się jeden z silników i się rozbija. Zapewne te osoby ,które to 1 listopada wylądowały na lotnisku teraz giną w dziwnych okolicznościach :idea: takie Oszukać przeznaczenie po Polsku.
Najnowsza część coraz bardziej krwawej, sadystycznej i głupiej serii trafiła na rodzimy rynek DVD.

http://film.onet.pl/recenzje/dvd-oszuka ... omosc.html

Ocena:4/10
Obrazek
Wiewiórka
Somewhere

Postprzez Wiewiórka » 10-03-2012, 11:13

Obrazek
Zanim obejrzałem to sprawdziłem opinie na temat filmu. Były pozytywne 9/10 nawet 10/10.
Bardzo wysoko. Jeżeli ktoś może oglądał film Good bye Lenin to zaakceptuje ten film tylko tam była komedia a tutaj dramat. Ale mnie tutaj bardziej chodzi o miejsce i czas. Obydwa dzieją się w Niemiecka Republika Demokratyczna. Film z roku 2006 ale, warto go obejrzeć. Mało kto o nim słyszał ale ten film dostał 2007r Oskara, jako film nieanglojęzyczny. Moja ocena to 8/10.
http://biznestrendy.infor.pl/po-godzina ... 80%9D.html
Obrazek
Wiewiórka
Somewhere

Postprzez dok7 » 16-03-2012, 7:58

"Życie na podsłuchu" mi się zdaje nie jest mało znanym filmem. Film zdobył chyba wszystkie możliwe nagrody (m.in. Oscara i europejskiego Feliksa) i moim zdaniem jest arcydziełem kina europejskiego na skalę "Amelii". Pamiętam, że nawet wywoływał dyskusje w TVP np w rocznice stanu wojennego. Moja ocena: 10/10 :) Polecam gorąco :)
"All the way back home at midnight
You were sleeping on my shoulder..."
dok7
Left To My Own Devices

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sport, sztuka, filmy i inne