New Order

Muzyka, którą polecacie. Wykonawcy, których warto poznać.

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Re: New Order

Postprzez Dx2 » 12-09-2010, 17:07

Peter Hook w Polsce - 11 września pojawi się w Łodzi na SOUNDEDIT FESTIVAL `10.
Będzie opowiadał o powstaniu płyty "Unknown Pleasures" - zagra fragmenty.
Spotkanie poprowadzi Piotr Metz.
Na tym festiwalu pojawi się też Chris Nagle (najbliższy współpracownik legendarnego producenta Martina Hannetta) - poprowadzi warsztaty.

I po spotkaniu.
Bylismy razem z Magdą. Peter okazał się straszna gadułą.
Zagrał tylko dwa fragmenty z płyty a potem był czas na pytania.
Pierwsze cztery zadał p. Piotr Metz a potem już publiczność.
Ja zapytałem o współpracę z Sam Taylor-Wood przy okazji pierwszej płyty Monaco.
Okazało się, że to zdjęcie kosztowało 20 000 funtów, a oni i tak nie mają praw do niego.
Zapytałem o djowanie i remixy: Czy miał jakieś propozycje od innych - Nie, ale bardzo dużo opowiadał o djowaniu.
Zapytałem skąd nazwa Monaco, czy to znana modelka Kelly? - zaśmiał się, wspomiał coś o Haciendzie, ale nie chciał zdradzić skąd.
Oczywiście padło pytanie o reaktywację New Order.
Okazało się, że mieli tydzień wcześniej propozycję, ale wszyscy powiedzieli "No", ale jak sam powiedział czas najlepiej leczy rany.
Na pytanie czy w czasie Joy Division słuchali i utożsamiali sie z tekstami Ian`a. Powiedział, że wtedy ich nie słuchał - robił swoje.
Natomiast przygotowując się do grania płyty odkrył je na nowo. Bardzo boi się tekstów z płyty "Closer", które przed nim.
Podkreslił, że choć kłócą się z Benardem, to uważa go za dobrego tekściarza.
Zagadnięty o The Smiths (ja wspomniałem o Johnnym Marre jako remikserze PSB w pytaniu o miksy): Czy byli rywalami?
Nazwał Morrisseya ".........dupkiem", który za nic miał dokonania Joy Division i przypomniał anegdotę dotyczącą wywiadu jaki udzielił kiedyś Morrissey, a dokładnie stwierdzenia dziennikarza, które zdenerwowało wokalistę.
Na pytanie dlaczego nigdy nie odwiedzili Polski - w latach 90-tych chodziło o "catering". W Ameryce było łatwiej dostać pewne produkty :D :D

Tyle pamiętam.
Dx2

Ps. p. Metz może zrobi audycję o tym spotkaniu.
Załączniki
hook1.jpg
autograf;)
hook1.jpg (108.22 KiB) Przeglądane 4083 razy
Dx2
Administrator

Sex: Petshopboy

Postprzez eliks » 12-09-2010, 17:37

Dzięki za relację! bardzo lubię Hookiego, ale uważam że to jego temperament rozwalił NO. no cóż, czas pokaże.
"The land of dreams is better far
Above the light of the morning star"
eliks
Single / Discoteca

Postprzez Magdalena » 12-09-2010, 17:42

Dodam tylko, że Darek zadał jeszcze pytanie o inspirację do piosenki "Bizzare Love Triangle" - czy taką inspiracją były relacje między Debbie Curtis, Ianem Curtisem i Annik. Piotr Metz trochę je zbył i przetłumaczył jako relacje w "New Order".
Potem w rozmowie z p. Metzem okazało się, że Debbie oraz ostatni współpracownik Petera Hooka, to były dwa tematy tabu... dlatego p. Metz musiał je trochę obejść...

A sam Peter Hook zagadnięty jeszcze raz o "Bizzare Love Triangle" podczas rozdawania autografów, stwierdził, że osobiste życie Iana Curtisa nie było inspiracją do tej piosenki. "To (tekst) nie było aż tak głębokie" jak przyznał P.H.

Spotkanie bardzo mi się podobało :) Świetne tłumaczenie P. Metza i prowadzenia spotkania.

Zgadnijcie, kto z widowni zadał najwięcej pytań???
Ale może dzięki temu, że Peter zapamiętał Darka, jednak nie wkurzył się o powyższe pytanie i ładnie usmiechnął się na zdjęciu ;)
Miracles happen...
Magdalena
Jealousy

Sex: Petshopgirl

Postprzez Wiewiórka » 20-10-2010, 12:23

Witam Serdecznie fanów New Order. ;)

Dobra jest taka sprawa jak ,ktoś coś wie na ten temat to niech pisze.
Więc tak... kiedyś oglądałem taki film na Planete o facecie, który przebierał psa w rożne
suknie i ubrania itp. Rasa tego psa to Weimaraners a autor tych zdjęć to William Wegman.
Właśnie jeden z tych psów wystąpił w klipie New Order –Blue monday. Prawdopodobnie wabiła się Fay i wystąpił w klipie .
Tutaj opis artysty:
http://pl.wikipedia.org/wiki/William_Wegman
Lub tutaj
http://en.wikipedia.org/wiki/William_We ... otographer)

http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Monda ... Order_song)
Obrazek
Wiewiórka
Somewhere

Postprzez kkokowski » 21-10-2010, 22:53

Darek , dopiero dzisiaj trafilem na Wasza relacje.
Bardzo dziekuje, bardzo ciekawe pytania.

k
kkokowski
What Have I Done To Deserve This?

Postprzez tomo » 22-10-2010, 8:32

Ja też dopiero teraz przeczytałem relację i jestem pod wrażeniem. Słyszałem trochę na ten temat w trójce, były jakieś zajawki w TV, ale dobrze wiedzieć, że nasi też tam byli :) Można przyjąć, że Darek zakumplował się z Hookiem. Dobrze mieć znajomości w wielkim świecie ;)
Bury the past, empty the shelf
Decide it's time to reinvent yourself
tomo
Where The Streets Have No Name

Postprzez verybilingual » 19-05-2011, 1:04

Słyszeliście to ;)? - http://pitchfork.com/news/42572-joy-div ... t-best-of/ Szczegóły w środku.
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Postprzez eliks » 19-05-2011, 10:09

verybilingual napisał(a):Słyszeliście to ;)? - http://pitchfork.com/news/42572-joy-div ... t-best-of/ Szczegóły w środku.

Bez kitu, ile można...? nowy kawałek fajny, ale po co kolejna składanka, no po co ?!? a no tak, kasa...
"The land of dreams is better far
Above the light of the morning star"
eliks
Single / Discoteca

Postprzez verybilingual » 19-05-2011, 15:16

Składanka bez sensu, fakt. To taki zestaw dla kompletnych amatorów i ludzi nie znających podstawowych nagrań obu ekip - a takich chyba już mało ;) Ale to wydaje Rough Trade. Podejrzewam, że NO nie mieli wiele do gadania...
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Re: New Order- Substance 1987

Postprzez Wiewiórka » 22-05-2011, 14:14

Obrazek

Hejka ;)

Napisze sobie pewną historyjkę na temat albumu Substance album z roku 1987.
Zespół zakończył już prace na tym albumem ale został im jeszcze dwa utwory ,które nie miały tekstu były to True Faith i 1963. Kompletnie nie mieli pomysłu a czas naglił bo termin wydania albumu był już znany. Postanowili zamknąć Bernarda Summera w pokoju hotelowym aby ,mógł się skupić i skoncentrować. A sami poszli coś zjeść itp. Po powrocie tekst był już gotowy. Czyli nie potrzebne jest studio nagraniowe aby tak pisać teksty piosenek.

Oczywiście bardzo mile widziana ,krytyka tego co napisałem ,może coś pokręciłem to proszę o poprawkę.
Obrazek
Wiewiórka
Somewhere

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Muzyka